EXCLUSIV Libertatea.ro

„Vedeţi, eu sunt de acord cu ceea ce spune domnul Cîţu. Ideea sa centrală este că lucrul de care ţara mea are tot atâta nevoie ca şi a dumneavoastră este o schimbare de ideologie“, a scris profesorul universitar Deirdre McCloskey, într-un editorial publicat pe site-ul Digi24 pe 24 august 2021. 

E al doilea editorial al gânditoarei liberale din SUA despre ideile transformatoare ale lui Florin Cîțu din economia românească. Primul editorial apăruse pe 1 iunie, tot pe digi24.ro.

Deirdre McCloskey, 78 de ani, este profesor emerit de economie, istorie, limba engleză şi comunicare la Universitatea Illinois din Chicago, una dintre școlile de top din SUA. 

Florin Cîțu împotriva „elitei birocratice”

Deirdre McCloskey se definește pe sine, ca gânditoare, drept „o creștină clasic liberală”. Este apreciată drept una dintre vocile cunoscute ale liberalismului economic în mediul academic din SUA. 

În textele sale de pe Digi 24, Deirdre McCloskey, în apărarea pieței libere, citează din Erasmus, John Locke, Rousseau și Florin Cîțu. Articolul de acum câteva zile include șapte citate din premierul României

Așa arată primul articol, iar așa, cel de-al doilea.

Cum au ajuns ele în România?

McCloskey: „M-a contactat din România un jurnalist de la Digi24”

Am discutat întâi pe e-mail, apoi telefonic cu Deirdre McCloskey, ca să aflăm cum a apărut politica din România în aria preocupărilor sale intelectuale. Ea a răspuns pe larg, fără reținere.

„N-am făcut cercetări pentru niciunul dintre editoriale. M-a contactat din România un jurnalist de la Digi24, care mi-a oferit un text în limba engleză, semnat de premier. E vorba de un document intern – nu cred că e secret – al Partidului Liberal. A fost singurul lucru pe care mi l-a trimis ziaristul. Sincer, nu prea citesc lucrări din România“, a spus Deirdre McCloskey, pentru Libertatea.

– Doamnă Deirdre, cum se numește ziaristul Digi 24 care v-a contactat?

-Imediat, am numele lui pe e-mail… Alexandru Butiseacă.

-Și el este ziarist, așa s-a recomandat? V-a trimis un document scris de Florin Cîțu?

-Da. Alexandru Butiseacă mi-a spus că e ziarist la acel site de televiziune, Digi 24. Și mi-a trimis un document al Partidului Liberal. Asta mi-a explicat Alexandru și nu mi-a dat foarte multe detalii.

-Și pornind de la ideile dvs. liberale și de la documentul primit de Butiseaca din România, ați scris articolul?

-Da, el atât mi-a trimis. Restul, vă dați seama, e Google. Nu e greu să găsești lucruri despre România, pe care am admirat-o întotdeauna. Am pus câteva proverbe românești în articol, dar nu pentru că sunt un geniu, ci pentru că le poți găsi repede pe Google.

-Ne puteți spune, vă rugăm, dacă ați fost plătită pentru acest articol? Colaborările pe site-uri se plătesc de regulă.

-Nu, nu am fost plătită, nu accept să fiu plătită. Eu îmi manifest opinia uneori. Dar nu sunt angajatul cuiva, sunt un profesor universitar retras și nu accept bani pentru lucruri de acest gen.

-Nu vă supărați, dar insistăm în interesul clarificării: Alexandru Butiseacă s-a recomandat ca jurnalist?

-Da, am asta pe e-mail.

Butiseacă: „E vorba de interes academic” 

Libertatea l-a contactat pe Alexandru Butiseacă, angajatul Guvernului României în poziția de consilier al premierului Florin Cîțu pe probleme economice.

Citeşte întreaga ştire: Un consilier angajat la Guvern cere din SUA opinii favorabile lui Florin Cîțu. Profesor american: „A spus că e ziarist la Digi 24”

Articolul precedentBomba ascunsă în spatele cifrelor lui Cîțu! Companiile româneşti au cele mai mari datorii din istorie şi nimeni nu ştie cum vor fi plătite!
Articolul următorPreședintele ROMPAN: PREȚUL PÂINII va crește de mai multe ori până la iarnă!