Săptămâna aceasta se împlinește un an de la începutul războiului din Ucraina, prilej pentru a reflecta asupra situației în care ne aflăm – a spus deputatul bihorean Ioan Mang într-o declarație politică susținută în Parlament.

Din nefericire, agresiunea militară a Rusiei asupra statului ucrainean a însemnat până acum sute de mii de morți și răniți de ambele părți și câteva milioane de refugiați ucrainieni. O adevărată criză umanitară! Iar fiecare zi care trece fără a se ajunge la pace sporește numărul victimelor războiului, sporește numărul celor care își pierd familia, locuința, agoniseala de o viață. Fiecare oră care trece sporește numărul de morți. Tocmai de aceea, din punctul meu de vedere, războiul trebuie să înceteze acum! – a spus Ioan Mang.

Continuarea și escaladarea conflictului nu va duce la nimic bun pentru nimeni! Din contră, mai multe arme vor însemna mai multă vărsare de sânge, vor însemna mai multe pierderi de vieți omenești, iar noi tocmai acest lucru trebuie să îl evităm! Trebuie să evităm ca războiul să se extindă și să se prelungească, iar răul să devină o banalitate cotidiană. Interesul nostru al tuturor este să punem capăt cât mai repede conflictului armat. Avem nevoie de pace pentru ca viața să revină la normalitate. Iar pentru pace, este nevoie urgentă ca părțile aflate în conflict și aliații lor să se așeze la masa tratativelor și să găsească soluția potrivită pentru a asigura pacea și stabilitatea pe termen lung.

Sprijinul României pentru cauza Ucrainei și solidaritatea românilor cu poporul ucrainean nu trebuie însă să ne facă să nu vedem și problemele vechi din relația noastră. Din păcate, în actualul context de război, aceste probleme nu doar că nu și-au găsit soluțiile dorite, dar s-au și acutizat – mai spune Ioan Mang.

Mă refer, în primul rând, la situația minorității românești din Ucraina. Până acum, din partea autorităților ucrainene am avut parte doar de discursuri, pentru că în realitate, condiția românilor de acolo nu s-a îmbunătățit cu nimic. Conducerea de la Kiev trebuie să iasă din logica corozivă a naționalismului și să arate respectul cuvenit minorității românești care trăiește pe teritoriul ucrainean, la fel cum trebuie să înceteze și persecutarea clerului ortodox. Sunt lucruri elementare pe care trebuie să le cerem răspicat părții ucrainene. Nu putem închide ochii asupra nedreptăților și abuzurilor săvârșite asupra fraților noștri. Niciun război nu ne poate opri să avem grijă de cei care, dintr-o întâmplare a istoriei, au fost rupți de patria mamă.

Nu în ultimul rând, mă refer la problemele legate de teritorialitate, mai exact la canalul Bâstroe. Autoritățile și miniștrii noștri au datoria să intervină și să se manifeste fără echivoc astfel încât acțiunea lor, inclusiv în forurile europene și internaționale, să transmită un mesaj clar: Ucraina încalcă acorduri și tratate internaționale, astfel că trebuie renunțe la dragarea canalului! România a fost alături de Ucraina, va fi în continuare, însă acțiunea acesteia excede înțelegerile internaționale și afectează grav biosfera Deltei Dunării și interesele României. O astfel de activitate nu poate fi justificată nici măcar de circumstanțele extraordinare ale războiului cu Rusia! – a încheiat deputatul PSD.

sursa – Declarație politică, Camera Deputaților, 21.02.2023

Articolul precedentSchimbări în Codul Rutier: cum e definit sensul giratoriu. Ce mai trebuie să știe toți șoferii
Articolul următorCum va fi primăvara lui 2023 din punct de vedere meteorologic. Vezi care sunt previziunile meteorologilor