Comisia Eurpeană propune noi norme care să garanteze opțiuni mai durabile atunci când clienții achiziționează telefoane mobile și tablete, în temeiul actualului regulament UE privind etichetarea energetică.  

Această nouă propunere vine în aceeași zi cu aprobarea de către Parlamentul European și Consiliu a unor măsuri menite să facă aceste dispozitive mai eficiente din punct de vedere energetic, mai durabile și mai ușor de reparat, în urma unei propuneri a Comisiei din noiembrie 2022, în temeiul Regulamentului UE privind proiectarea ecologică.  

În conformitate cu regulamentul privind etichetarea energetică propus astăzi, smartphone-urile și tabletele introduse pe piața UE vor trebui să afișeze informații privind eficiența energetică, scorul de reparabilitate, longevitatea bateriei, protecția împotriva prafului și a apei și rezistența la căderi accidentale. Este pentru prima dată când un produs introdus pe piața UE va trebui să afișeze un indice de reparabilitate.

În plus, noile norme de proiectare ecologică pentru telefoanele mobile și tablete stabilesc cerințe pentru a asigura rezistența la căderi sau zgârieturi accidentale, protecția împotriva prafului și a apei și utilizarea unor baterii suficient de durabile. Acestea includ, printre altele, norme privind dezasamblarea și repararea, inclusiv obligația producătorilor de a pune la dispoziția reparatorilor piese de schimb esențiale în termen de 5-10 zile lucrătoare, până la 7 ani după ce modelul de produs nu mai este vândut pe piața UE. (sursa)

Articolul precedentDe la cititori. Firmele de casă ale Primăriei nu trebuie să respecte Codul Rutier, doar noi ceilalți?
Articolul următorPresa maghiară: ”Excluderea” UDMR de la guvernare va crește pontențialul de șantaj al PNL