Zeci de miliarde de dolari au pierdut anul acesta deținătorii de criptomonede din întreaga lume. Principalele monede virtuale au avut scăderi uriașe.

Bitcoin, de exemplu, se tranzacționează acum la o treime față de valoarea maximă atinsă la finele anului trecut. Deși în ultimele săptămâni s-au remarcat și creșteri, Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenția ca aceste investiții sunt foarte riscante.

În noiembrie 2021, valoarea de piață a criptomonedelor a fost de circa 3 trilioane de dolari, urmată de o scădere la 2 trilioane de dolari la jumătatea lunii aprilie 2022. Apoi s-a diminuat cu încă 35%, ajungând la doar 1,3 trilioane de dolari în luna mai. Prăbușirea rapidă a valorii criptomonedelor arată fragilitatea acestor piețe, atrage atenția ASF.

Principalele criptomonede au avut o evoluție similară unei bule speculative, înregistrând o creștere rapidă de peste trei deviații standard, urmată de o scădere rapidă din trimestrul III 2021, până în prezent.

Iar în ultimele două luni, criptomonedele s-au lovit de numeroase probleme, după ce așa-numita stablecoin Terra și moneda soră Luna au devenit, practic, lipsite de valoare peste noapte

Autoritățile de reglementare au constatat existența riscurilor pe care criptoactivele le prezintă din perspectiva protecției investitorilor și a integrității pieței. Autoritățile europene de supraveghere au reiterat recent avertismentul: criptomonedele sunt foarte riscante și speculative.

Criptomonedele. Riscurile legate de protecția consumatorilor

– informații înșelătoare,
– absența unor drepturi și protecții, cum ar fi procedurile de reclamație sau mecanismele de
recurs,
– complexitatea produselor, produse sintetice sau cu efect multiplicator,
– fraude și activități rău intenționate (spălare de bani, criminalitate informatică, piraterie
informatică și ransomware),
– manipularea pieței (lipsa transparenței prețurilor și lichiditatea scăzută).

Corelația din ce în ce mai mare a prețurilor criptoactivelor cu principalele active financiare riscante în timpul episoadelor de criză pe piață pune însă la îndoială utilitatea acestora pentru diversificarea portofoliilor. A fost observată o creștere a corelației dintre randamentele criptoactivelor și cele ale acțiunilor, în timpul și după incertitudinilor de pe piață din martie 2020, precum și în timpul vânzărilor de pe piață din decembrie 2021 și mai 2022.

A fost propusă o reglementare a UE pentru a atenua riscurile reprezentate de criptoactive si recent s-a ajuns la un acord, dar e nevoie de votul Parlamentului European. Astfel, furnizorii de servicii de criptoactive ar trebui sa respecte reguli stricte pentru a proteja consumatorii și să devina răspunzători dacă pierd criptoactivele. Regulamentul nu va fi aplicat înainte de 2024, cel mai devreme, întrucât se preconizează că va fi aplicat abia după 18 luni de la intrarea sa în vigoare. (sursa)

Articolul precedentINS: Rata șomajului în România a scăzut la 5,3%
Articolul următorPresiunea BNR: Băncile trebuie să majoreze mai mult dobânzile la depozite pentru a readuce banii în bănci şi a creşte economisirea, având în vedere că vine toamna şi toată lumea va avea nevoie de resurse financiare