Țările Uniunii Europene, care sunt nerăbdătoare să își relanseze economiile, sunt pregătite să nu permită accesul americanilor pe teritoriul lor, pentru că Statele Unite nu au reușit să țină sub control pandemia de coronavirus, a relatat marți New York Times, citând liste preliminare cu călătorii din afara UE care vor fi acceptați în cadrul măsurilor de redeschidere, transmite Reuters.

Statele Unite, care au cele mai multe cazuri de coronavirus din lume și înregistrează o creștere a numărului de infecții noi, vor fi în aceeași categorie cu Brazilia și Rusia, potrivit New York Times, care citează propunerea discutată, scrie News.ro

Casa Albă nu a comentat imediat informația.

Un diplomat UE a spus că Executivul UE a propus trei criterii pentru a permite accesul pasagerilor din țări terțe, inclusiv situația epidemiologică din țara respectivă, dar statele membre ale Uniunii vor stabili care vor fi indicatorii și pragurile.

”Nu există o listă de țări, doar o listă de criterii”, a declarat un alt diplomat european.

Cel de-al doilea diplomat a spus că statele membre analizează utilizarea ratei de infectare la 100.000 de persoane, pentru a decide dacă vor permite accesul pasagerilor, dar nu au stabilit care va fi pragul acestui criteriu. Pragul va trebui să ia în considerare factorii care influențează siguranța acestor date, cum ar fi capacitatea de testare pentru Covid-19 a unei țări.

La începutul acestei luni, Comisi Europeană a recomandat ca UE să își deschidă treptat granițele pentru călătorii din afara Uniunii începând din luna iulie și să folosească trei criterii pentru a decide din ce țări vor fi acceptați călătorii: țările vor trebui să aibă Covid-19 sub control cel puțin la nivelul mediei UE, să aibă măsuri de prevenireî n timpul călătoriilor și să accepte călători din UE.

Statele membre vor discuta criteriile miercuri, dar nu există o garanție că va fi luată o decizie. În luna martie, când numărul cazurilor era în creștere în Europa, preșședintele Donald Trump a interzis accesul majorității cetățenilor din UE în Statele Unite, pentru a limita extinderea epidemiei, spre nemulțumirea oficialilor UE.

Articolul precedentNelu Tătaru se încurcă în cifre când vine vorba de testele pentru coronavirus
Articolul următorDeputaţii votează moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii: ”Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre”