Consumul de ceai negru, cel puțin două căni pe zi, poate ajuta oamenii să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă, potrivit unei noi cercetări de la National Institutes of Health, scrie Health.com.

Descoperirile, publicate în Annals of Internal Medicine, au arătat că băutorii de ceai negru au un risc mai scăzut de deces.

Noile cercetări sugerează că beneficiile pentru sănătate ale ceaiului negru sunt similare cu cele ale ceaiului verde și că un nivel și mai mare de consum de ceai negru poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Cum a fost făcut studiul

Pentru studiu, cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului au evaluat datele de sănătate de la 498.043 de persoane din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, provenite de la UK Biobank, o bază de date biomedicală la scară largă.

Participanții au fost urmăriți timp de aproximativ 11 ani, iar cercetătorii au stabilit că persoanele care beau cel puțin două căni de ceai pe zi aveau un risc de deces cu 9%-13% mai mic, din toate cauzele, în comparație cu persoanele care nu beau ceai deloc.

Cum ajută ceaiul negru

S-a descoperit că persoanele care au băut mai mult ceai au rate mai scăzute de deces din cauza bolilor cardiovasculare, a bolii cardiace ischemice și a accidentului vascular cerebral.

Descoperirile au fost valabile indiferent de modul în care oamenii își savurau ceaiul – cald sau rece, cu sau fără lapte sau zahăr – și cât de repede sau încet au reușit să metabolizeze cofeina.

Beneficiile pentru sănătate par să limiteze aproximativ două căni de ceai pe zi. Deși mai mult ceai nu a fost neapărat dăunător, nu au existat beneficii suplimentare pentru sănătate.

Beneficii pentru sănătate asociate cu ceaiul negru

Ceaiul negru conține niveluri ridicate de polifenoli și flavonoide, despre care se știe că reduc stresul oxidativ și inflamația, spune Dana Hunnes, dietetician clinic senior.

“Este probabil că ceea ce a observat acest studiu să fie legat de efectul acestor fitonutrienți și compuși din ceai care reduc stresul oxidativ și inflamația și, prin urmare, scad riscul de mortalitate de orice cauză”, spune aceasta.

Atât inflamația, cât și stresul oxidativ dăunează celulelor noastre și pot duce în cele din urmă la cancer, declară Benjamin Hirsh, director de cardiologie preventivă la Spitalul de inimă Sandra Atlas Bass din Northwell Health.

Ceaiul negru reduce stresul și inflamația

Hunnes a adăugat că s-a descoperit că inflamația este, de asemenea, un factor care contribuie la multe alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și diabetul.

“Inflamația este afectată în mod semnificativ de ceea ce mâncăm, de ceea ce bem și de orice altceva ingerăm”, a spus Hunnes, “de aceea atât de multe afecțiuni sunt acum considerate boli cronici legate de nutriție”.

De ce e bun ceaiul negru

Consumând alimente și băuturi bogate în fitonutrienți, compuși produși de plante, oamenii își pot da organismului un impuls nutritiv prin creșterea imunității și repararea și protejarea împotriva daunelor celulare.

Consumul de flavonoide și polifenoli în mod specific – tipurile de fitonutrienți găsite în ceaiul negru – poate ajuta la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge, la scăderea colesterolului rău și la gestionarea sensibilității la insulină, printre altele, spune Guy L. Mintz, director de sănătate cardiovasculară.

Nu consuma ceai negru în cantități mari

Și în timp ce descoperirile sugerează că ceaiul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, asta nu înseamnă neapărat că toată lumea trebuie să bea mai multe căni de ceai pe zi, potrivit cercetătorilor.

Dacă adaugi ceai în dieta ta, ascultă-ți corpul. Ceaiul conține multă cofeină și unii oameni pot fi sensibili la efectele sale stimulatoare. Este, de asemenea, un diuretic și prea mult poate duce la deshidratare, a spus doctorul Mintz.

Dar cei care se bucură de câteva căni de ceai pe zi ar trebui probabil să rămână cu el pentru potențialele beneficii pentru sănătate.

“Dacă nu ai nicio problemă cu cofeina, bea după pofta inimii”, a spus Hunnes. (sursa)

Articolul precedentUMOR. Iată vinovații! Delfinii militari ruși au ieșit la o țigară în loc să păzească podul
Articolul următorBNR forţează băncile să majoreze dobânzile la depozite pentru a aduce/readuce banii în bănci şi a creşte economisirea. Dar dacă oamenii nu mai au bani să economisească?