Organizația Amnesty International acuză Ucraina de crime de război, pentru că încalcă legile internaționale umanitare și pune în pericol civilii.

Modul în care armata ucraineană face asta, spune organizația, e că și-a înființat baze militare în zone rezidențiale, unde sunt prezenți civili. Amnesty subliniază că în niciun caz asta nu justifică atacurile rușilor asupra țintelor civile.

„Am documentat un tipar prin care forțele ucrainene pun civilii în pericol și încalcă legile când operează din zone populate. Faptul că au fost puși în situația să se apere nu îi scutește de la a respecta dreptul internațional”, a declarat secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard, potrivit Newsweek.

Organizația a ajuns la această concluzie după ce, între lunile aprilie și iulie, a anchetat atacurile rușilor de la Harkov, Donbas și Nikolaev. Astfel au descoperit că armata ucraineană a acționat din clădiri cu destinație civilă în cel puțin 19 localități din aceste regiuni.

Mai mult, cel puțin 5 baze militare fuseseră instalate în spitale. Amintim că în cele peste 5 luni de război mulți civili au fost răniți după ce rachetele rușilor au lovit unități sanitare.

În plus, au fost descoperite baze militare ucrainene în 22 din cele 29 de școli pe care membrii organizației le-au vizitat în regiunile Donbas și Nikolaev. Multe din acele școli au fost apoi atacate de ruși în intervalul aprilie-iunie, rezultând numeroase victime.

Chiar dacă teoretic bazele din școli nu încalcă legile internaționale, pentru că nu mergeau elevi la cursuri, totuși, unitățile de învățământ sunt amplasate în zone dens populate, astfel că civilii din împrejurimi au fost puși în pericol fără a fi avertizați sau ajutați să evacueze.

„Guvernul ucrainean ar trebui să se asigure imediat că forțele sale nu pun în pericol zone populate sau ar trebui să evacueze civilii. Soldații nu ar trebui să folosească niciodată spitalele ca câmp de luptă, iar școlile și casele, doar dacă nu mai au nicio altă opțiune”, a mai spus Callamard.

Articolul precedentMulțumim încăpățânării doamnei Pelosi!… China a lansat rachete balistice. Taiwanul a activat sistemele de apărare
Articolul următorAlertă alimentară! Pește cu metale grele, din import, descoperit în magazine