Preşedintele comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, a declarat miercuri că SRI face interviuri de securitate în cazul cetăţenilor români cu dublă cetăţenie care vin din Fâşia Gaza, pentru a preîntâmpina intrarea în ţară de elemente teroriste, transmite News.ro.

Ioan Chirteş, preşedintele comisiei de control al SRI a declarat în emisiunea „România Politică”, de la Prima News, că marţi, în şedinţa comisiei a fost audiată conducerea Serviciului cu privire la acest conflict nou apărut între Israel şi Hamas. „Am discutat despre cetăţenii de origine română blocaţi în Fâşia Gaza şi în mod firesc am întrebat despre modalitatea în care vor ei să fie repatriaţi. Este vorba de cei cu cetăţenie dublă, română şi palestiniană şi din explicaţiile care ne-au fost oferite, există procedural acele interviuri de securitate care se fac prima dată la ieşirea din Fâşia Gaza, de către Egipt, după care se vor face şi la venirea în ţară”, a spus preşedintele comisiei parlamentare de control. Senatorul a precizat că aceste interviuri la sosirea în ţară se fac pentru a preîntâmpina intrarea în ţară de elemente teroriste.

Chirteş a explicat că, în timpul unui conflict sau a unei migraţii în caz de război, se pot strecura şi elemente care nu sunt tocmai prietene cu statul român.

Despre ce se întâmplă în cazul descoperirii de astfel de persoane, Ioan Chirţeş a precizat că există proceduri standard, astfel că acele elemente considerate teroriste sau care pot crea ameninţări teroriste sunt identificate, reţinute, urmând ca procurorii DIICOT să îşi facă treaba şi să cerceteze suplimentar aceste persoane.

Comisia parlamentară de control al SRI a audiat, marţi, conducerea Serviciului Român de Informaţii în legătură cu evoluţia conflictului din Ucraina şi a conflictului dintre Israel şi Hamas. Au fost abordate şi aspecte privind situaţia geopolitică din Republica Moldova, fiind subliniat faptul că România rămâne principalul sprijin al parcursului european.

De asemenea, SRI a iniţiat şi aplicat măsuri în vederea prevenirii manifestării riscurilor şi ameninţărilor de securitate pe teritoriul naţional.

„Până în prezent, nu există informaţii care să reflecte prezenţa unor riscuri directe şi imediate la adresa securităţii naţionale”, a spus preşedintele Comisiei Ioan-Cristian Chirteş. (digi24.ro)

Articolul precedentAcoperirea vaccinală a scăzut periculos de mult. Medic: Am putea deveni victimele unor afecțiuni care făceau ravagii acum 100 de ani
Articolul următorUn bărbat din Coreea de Sud a fost ucis de un robot de împachetat alimente, care l-a confundat cu o cutie de legume