Economia crește la nivel național, iar șomajul este de aproximativ 5%, în scădere față de 7,4% în 2011, la vechiul Recensământ. Cu toate acestea, pentru populația de etnie romă, ucraineană sau turcă din România rata șomajului este de cinci ori mai mare, potrivit datelor Statisticii. Pentru ei, economia este un coșmar.

Șomajul în rândul romilor a fost anul trecut de aproape 25%, iar pentru cei de peste 35 de ani, de aproape 29%. În cazul ucrainenilor, rata șomajului e de aproape 3 ori mai mare decât media pe țară, iar cei de vârstă 35-64 de ani au o rată și mai ridicată. Nu mult mai bine stă populația de etnie turcă.

Decalajul actual între ratele șomajului de acum 10 ani și cel de azi poate fi explicat și prin crizele prin care am trecut- pandemie, războiul din nordul țării, dar și prin nivelul de educație al fiecărei etnii. Poate, acest ultim element- educația- este cel care contează cel mai mult.

Șomajul este cel mai mare pentru cei care nu au urmat o facultate. Potrivit INS, șomajul de lungă durată (care durează şase luni şi peste) a fost de 12,6% în cazul tinerilor, iar incidenţa şomajului de lungă durată (ponderea tinerilor aflați în şomaj de un an şi peste în total şomeri) în rândul tinerilor de 55,2%.

Și acum ajungem la educație. Şomajul afectează în măsură mai mare absolvenţii învăţământului scăzut şi mediu, pentru care rata şomajului a fost de 14,2%, respectiv 5,2%. Rata şomajului a fost de doar 1,7% în cazul persoanelor cu studii superioare.

Dacă ne uităm la nivelul de educație pe etnii, vedem că la nivelul societății avem 44% cu nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional sau tehnic de maiștri), 40% cu nivel scăzut (primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16,0% cu nivel superior.

Un nivel de educație scăzut au declarat romii, 82%, turcii – 56% și croații -50%

Față de recensământul din 2011, numărul persoanelor analfabete a scăzut cu aproximativ 100 de mii, de la 245,4 mii la 143,6 mii persoane.

Cei mai mulți români care au absolvit o formă de învățământ superior sunt cei care s-au declarat etnicii evrei. Dintre aceștia, un procent de 61% au absolvit cel puțin facultatea. Ei sunt urmați de greci și armeni, cu 52%, respectiv 48%.

Dintre etnicii germani un nivel de educație superior au 27%, iar în cazul maghiarilor acesta este de 12%.

17% dintre cei care s-au declarat etnici români au nivel de educație superior.

Cea mai mică rată de absolvire a unei școli de nivel superior o au romii, 2%.

Peste media națională de 43,5% în ceea ce privește nivelul mediu de educație se regăsesc 12 etnii declarate la recensământ. Pe primul loc italienii, dintre care 56% au absolvit o formă de învățământ postliceal, liceal, profesional sau tehnic de maiștri.

Sunt urmați de albanezi și maghiari, cu 53%, respectiv 50%.

Cei care și-au declarat etnia români au un nivel mediu de educație în proporție de 47%, iar germanii în jur de 34%.

Un nivel de educație scăzut au declarat romii, 82%, turcii – 56% și croații -50%. (HotNews.ro)

Articolul precedentViceprimarul penelist al Sibiului își va da demisia, după ce a recunoscut o fraudă cu bani europeni / A semnat o înțelegere cu procurorii / E de acord cu o pedeapsă de 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare
Articolul următorAtenționare MAE: Urmează grevă pe Aeroportul Gatwick din Marea Britanie. Ce companii aeriene sunt afectate