Datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) după încheierea procesului de votare arată că, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, doar 1.147.394 şi-au exprimat dreptul de vot, ceea zece reprezintă 41,4%.

Rata de participare la vot la nivel naţional este similară cu cea din 2019, când a fost înregistrată o prezenţă la urne de 41,68%.

În Chişinău, prezenţa la vot a fost de 40,95%, numărul votanţilor fiind de 266.947. Alegătorii au putut vota până la ora 21.00.


Obiectiv, participarea la vot se află în media altor state, numai că alte state nu sunt conduse de lideri cu profilul celui creat în ultima perioadă în toată presa română pentru Maia Sandu și de la care așteptările de mobilizare a electoratului ca dovada de susținere populară sunt totuși mari. Nu a fost cazul, prezența rămânând una mediocră…


Pentru ca alegerile să fie validate, prezenţa la vot într-o localitate trebuie să depăşească 25% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

În ceea ce priveşte alegerile pentru funcţia de primar în cele 898 de localităţi ale Republicii Moldova, este desemnat câştigător candidatul care întruneşte 50%+1 din voturi. În cazul absenţei unei majorităţi simple, primii doi concurenţi, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, se califică în turul al doilea, care va avea loc pe 19 noiembrie.


Ion Ceban, primarul pro-rus al Chișinăului, a obținut 50,58% din voturi la alegerile locale din Republica Moldova, conform rezultatelor preliminare!


În Registrul de Stat al Alegătorilor din Republica Moldova sunt înscrise 3 302 399 de persoane, dar listele acestui scrutin au cuprins 2 762 125 de cetăţeni cu drept de vot. Diferenţa o reprezintă persoanele care au cetăţenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă (273 112 de persoane) şi cetăţenii cu drept de vot care au domiciliul înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova (267 162 persoane). (sursa)

Articolul precedentOrădenii și bihorenii, printre cei mai prost plătiți angajați din țară, vor subvenționa din buzunar biletele de avion pentru cei care oricum și le permit! TREI MILIOANE DE EURO bani publici pentru ca o companie privată să zboare și de la Oradea. Se pare că ăsta e nivelul…
Articolul următorCum se leagă toate în viață… George Simion (AUR) sare în apărarea Elenei Lasconi (USR?)