Mascat ca supereroii de pe Netflix, cu pelerină țesută din patru sepepiști care-i flutură în urmă, Iohannis coboară pîrtia de la Păltiniș de două ori pe săptămînă, într-un efort vizibil de a rezolva problemele țării. În urma lui rămîn dîrele nepăsării și strigătul unei femei a cărei pensiune e falimentată de măsurile de siguranță luate de dispozitivul de pază.

Alte strigăte se aud din curtea Spitalului „Matei Balș“, dar nici ele nu răzbat prin casca ermetică de schior. Flăcările, oricît de mari, nu pot topi inima de gheață a inspectorului școlar.

La cinci morți, președintele schiază. Să fi fost doar trei, mergea adăugată și o partidă de tenis. Acum, că sînt deja șapte decese, șeful statului se întreabă dacă nu cumva pe ziua de azi ar trebui să se limiteze la golf.

Iohannis conduce țara așa cum schiază, așa cum joacă tenis, așa cum joacă golf, așa cum practică toate aceste vanități ale mediocrului ajuns: ca un începător. Brațul lui cu mușchi adăugați pentru poza de la vaccin nu seamănă cu brațul pufos de acum un an, pe vremea cînd staff-ul nu-i prezentase încă ideea să tragă de fiare dacă tot se plictisește prin palat.

Președintele pe care și l-au ales românii de două ori e alcătuit din trei substanțe: neștiință, nepăsare și trufie. Nici sistemul care l-a fabricat nu și-a imaginat că standardele lui personale sînt atît de jos. Nimic din ceea ce face și spune nu izbutește să se ridice cu un deget măcar peste dezamăgirea pe care o trezesc creaturile reci.

„Vă invit să veniți!“, a zis președintele schior, adresîndu-se, practic, întregii țări. Și dacă a zis președintele, înseamnă că e în regulă să dăm năvală pe pîrtii, în stațiuni, să ne îndesăm la telecabină și la après-ski într-un moment în care pandemia pîrjolește Europa, alimentată de noile mutații. Unde mai pui că a început vacanța copiilor și invitația poate fi onorată de toți acei părinți care încă aveau șovăieli.

În contradicție cu restul lumii, România pare că a învins COVID-ul. Șobolanii politici care chițăie în umbra lui Iohannis rod dovezile valului 3. Pandemia e împinsă în galben și apoi în verde prin falsificarea cifrelor și testărilor. La rîndul lui, Guvernul deschide restaurante, cluburi și, mai ales, valijoarele cu bani pentru presă, păcănelele.

Miniștrii Voiculescu și Cîmpeanu deschid școlile forțat, fără să respecte dreptul copiilor, părinților și profesorilor de a opta pentru învățămînt hibrid și încălcînd astfel trei articole din Constituție și cinci din Codul Penal. Peste 85% din școli nu au aviz ISU, ca să nu mai vorbim despre mijloace și substanțe de protecție, personal instruit, spațiu necesar și idee de funcționare.

E doar o secvență din dezastrul produs de un amator, care gîndește la fel de periculos precum schiază. E șirul tragic de consecințe pe care un om cu suflet de robot industrial îl poate genera. România arde, prăjită în uleiul de motor care curge din președinte.

preluare din catavencii.ro autor: Doru Bușcu

Articolul precedentCe măsuri a luat Iohannis după întâlnirea din 18 noiembrie 2020 cu specialişti şi directori de spitale pentru ca tragedia de la Piatra-Neamţ să nu se mai repete?
Articolul următorDin 15 februarie încep înscrierile la şcolile de agenţi şi subofiţeri ale MAI, sunt 2.403 locuri disponibile