Ratele medii ale ROBOR la 3 și 6 luni au scăzut din nou substanțial în trimestrul al doilea și s-au apropiat de media dobânzilor la tranzacțiile interbancare. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care se va aplica din octombrie, a stagnat pentru al treilea trimestru consecutiv, fiind blocat de dobânzile BNR. De astăzi, IRCC va fi actualizat în contracte la o valoare într-o foarte ușoară scădere.

Românii cu credite legate de ROBOR la 3 și 6 luni vor vedea o nouă scădere a ratelor în perioada următoare, după creșterile abrupte de pe parcursul anului trecut.

Media ROBOR la 3 luni a scăzut în trimestrul al doilea la 6,64%, față de 7,1% în ianuarie-martie. În trimestrul al patrulea din 2022 depășea 7,9%, astfel că a căzut cu circa 1,3 puncte procentuale față de vârf.

Media ROBOR la 6 luni scade și mai mult în aprilie-iunie la 6,79% de la 7,42% în precedentele trei luni și 8,1% în trimestrul al patrulea din 2022.

Rata medie a dobânzilor la tranzacțiile interbancare, pe baza cărora se calculează indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a stagnat practic în trimestrul al doilea la 5,96%, față de 5,94% în trimestrul precedent.

citiți mai multe pe profit.ro

Articolul precedentPremierul Ciolacu anunță o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele românești producătoare de alimente
Articolul următorNumărul victimelor accidentelor rutiere din Europa este în creștere pentru prima oară în ultimul deceniu (Eurostat)