Polițiștii locali vor sancționa conducătorii de trotinete. O astfel de măsură este prevăzută într-un proiect de lege ce a primit avizul Guvernului. În prezent, polițiștii locali aplică amenzi, pentru încălcarea legislației rutiere, șoferilor, bicicliștilor, conducătorilor de mopede, pietonilor etc. Scopul urmărit este de a reduce numărul de evenimente rutiere în care sunt implicate trotinetele.

Conform actului normativ, poliția locală va avea dreptul să constate contravenții și să aplice sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere în cazul celor care conduc trotinete electrice. Acest lucru înseamnă o extindere a atribuțiilor acestei instituții. În prezent, poliția locală constată și sancționează contravenții legea rutieră în cazul altor participanți la trafic. Este vorba despre pietoni, bicicliști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală.

Astfel, polițiștii locali constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea reglementărilor în cazul opririi, staționării, parcării autovehiculelor și a accesului interzis. În astfel de situații, polițiștii pot dispune inclusiv ridicarea autovehiculelor staționate neregulamentar.

O astfel de reglementare urmărește disciplinarea conducătorilor de trotinete în trafic. Aceasta în condițiile în care, în ultimii 5 ani, 20 de persoane au decedat ca urmare a încălcării regulilor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice. Aceștia au fost responsabili pentru rănirea a 373 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.363 de persoane.

În acest context, autorii proiectului au justificat proiectul legislativ prin pericolul Ia care sunt expuși în special pietonii. Ca urmare, potrivit proiectului, poliția locală „constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede, trotinete electrice și vehicule cu tracțiune animală”.

Guvernul a transmis parlamentarilor că susține adoptarea acestei inițiative legislative. Singura observație este legată de reformularea titlului la această lege. Guvernul dorește că titlul să exprime operațiunea juridică promovată.

Mai multe state reglementează circulația trotinetelor

Și în alte state sunt luate măsuri menite să-i disciplineze pe conducătorii de trotinete în trafic. În Franța, în Paris, autoritățile au interzis închirierea trotinetelor electrice. Decizia intră în vigoare cu 1 septembrie. Aceasta tot din cauza numărului mare de accidente rutiere.

Aceste vehicule care pot atinge viteze destul de mari, sunt cauza multor evenimente rutiere pe străzile orașelor. Anul trecut, la Paris, s-au înregistrat peste 450 de accidente în care au fost implicate trotinete electrice. Trei persoane au murit.

La Barcelona, în Spania, trotinetele au fost interzise la închiriere. La Oslo, capitala Norvegiei, trotinetele nu pot fi folosite pe timp de noapte. În Portugalia, la Lisabona viteza acestor vehicule a fost limitată la 20 de km/oră. În Franța și în Germania, este interzisă circulația trotinetelor pe trotuare. (sursa)

Articolul precedentInspectorii ANAF ar avea plan de sume suplimentare pe care să le impună firmelor la controale. Reacția oficială de la Fisc
Articolul următorZece instituții ale statului, trimise de premierul Ciolacu în control la toate benzinăriile și stațiile de GPL