Ordinele de intrare in carantina a opt comune din Timis (13 localitati incluzand si satele apartinatoare) au creat haos, sase dintre cele opt comune fiind localitati de la marginea Timisoarei in care traiesc, in total, zeci de mii de oameni – scrie ziare.com.

Ordinele care prevedeau instituirea carantinei incepand cu ora 5 dimineata au fost emise la ora 23.00. Anuntarea masurilor a fost facuta la 3.45, in dimineata zilei de joi, 5 noiembrie.

Spre deosebire de starea de urgenta de la inceputul pandemiei, cand masurile de combatere a pandemiei au fost luate si anuntate de la nivel central, pentru valul doi, cand numarul de cazuri este mult mai mare, responsabilitatea a fost pasata autoritatilor locale. Astfel, propunerile de carantinare pornesc de la nivel local, dar decizia finala o ia tot “Bucurestiul”.

Asadar, in cazul unei localitati in care rata de infectare este foarte mare si trebuie carantinata, Directia de Sanatate Publica din judetul respectiv realizeaza o analiza a situatiei si o inainteaza Institutului National de Sanatate Publica. In cazul in care INSP isi da avizul, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta emite o hotarare de carantinare care prevede masurile care se impun in fiecare localitate in parte. In baza hotararii CJSU, “comandantul actiunii”, seful DSU, Raed Arafat, emite un ordin prin care se instituie carantina. Ordinul intra in vigoare in momentul in care este publicat in Monitorul Oficial.

Haosul din Timis

In Timis, totul a inceput miercuri 4 noiembrie 2020. Prefectura Timis a anuntat in prima parte a zilei ca se va propune intrarea in carantina a noua localitati. Seara, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a hotarat intrarea in carantina a opt comune: Pesac, Fibis, Dudestii Noi, Becicherecu Mic, Giroc cu satul apartinator Chisoda, Dumbravita, Mosnita cu satele apartinatoare Rudicica, Urseni, Albina si Mosnita Veche si Ghiroda fara satul Giarmata Vii.

Dupa adoptarea hotararii care vizeaza carantinarea comunelor in care locuiesc zeci de mii de oameni, Prefectura Timis nu a comunicat nimic despre decizia luata, transmitand ca hotararea finala va fi luata la Bucuresti.

Miercuri, 4 noiembrie 2020, aproape de miezul noptii, Prefectura Timis a transmis ca Raed Arafat a semnat ordinele de instituire a carantinei in cele opt comune din Timis, urmand ca masura sa intre in vigoare peste 24 de ore, in noaptea de 5 spre 6 noiembrie.

Joi dimineata, in jurul orei 3.45, Prefectura Timis a anuntat presa din Timis ca cele noua localitati vor intra in carantina peste o ora si 15 minute, la ora 5.00, ordinele de instituire fiind publicat in Monitorul Oficial la ora 2.00. Totusi, in cursul zilei de joi, ordinele de instituire a carantinei din Timis nu au putut fi gasite in Monitorul Oficial.

Chiar si asa, la ora 5.00, prefectul de Timis, Liliana Onet, era la Mosnita Noua pentru a marca intrarea in vigoare a masurilor care permit iesirea din casa si din localitate doar pentru motive justificate si pe baza unei adeverinte de la lucru sau a unei declaratii pe propria raspundere.

Asa s-a ajuns in situatia ca mii de oameni din localitatile din jurul Timisoarei care mergeau joi dimineata la lucru sa fie opriti de politisti sau jandarmi pentru a fi intrebati daca au declaratie pe proprie raspundere sau adeverinta de la serviciu. Politia a anuntat ulterior ca in prima zi de carantina nu se aplica sanctiuni.

Rutele ocolitoare, o alta masura care a creat haos

Joi dimineata, la scurt timp dupa intrarea in vigoare a carantinei, Politia Timis a transmis ca pentru doua dintre localitati, Dumbravita si Mosnita Noua, au fost stabilite rute ocolitoare. “Cu privire la localitatile carantinate pentru care nu au fost stabilite rute ocolitoare este permisa tranzitarea, fiind interzisa oprirea pe teritoriul acestora”, a transmis Politia Timis.

Problemele cele mai mari au aparut in cazul tranzitarii localitatii Mosnita Noua, pentru ca in varianta comunicata de autoritati, fiind stabilita o ruta ocolitoare, oameni care locuiesc la 25 de km de Timisoara si lucreaza in oras, iar drumul lor trecea prin Mosnita-Noua, sunt nevoiti sa faca un ocol de 60 de km. Raed Arafat nu a putut fi contactat pentru a oferi explicatii cu privire la ordinele care au creat haos.

Tranzitare la mica intelegere

Inspectoratul Judetean de Jandarmi Timis, desemnat sa conduca operatiunea, a transmis un comunicat din care lasa sa se inteleaga ca rutele ocolitoare sunt optionale, doar pentru cei care vor sa evite cozile formate din cauza controalelor.

“Intrarea si iesirea persoanelor si vehiculelor in/din localitate se face prin filtrele instituite de catre fortele de ordine. Pentru evitarea ambuteiajelor in zonele unde sunt instituite filtre ale fortelor de ordine, in special la intrarea/iesirea in/din comunele carantinate rutele ocolitoare pentru localitatea Dumbravita sunt urmatoarele: centura ocolitoare Timisoara-DN 69 Calea Aradului; centura ocolitoare Timisoara-DN 6 Calea Lugojului. Pentru cei care doresc sa tranziteze localitatea Mosnita pe DJ 592 dinspre Cheveresu Mare ruta ocolitoare este: DJ 592 A- Otvesti-Stamora Romana-Liebling-DN 59 Jebel-DN 59 Sag- Calea Sagului. Cu privire la localitatile carantinate pentru care nu au fost stabilite rute ocolitoare este permisa tranzitarea, fiind interzisa oprirea pe teritoriul acestora”, a transmis Inspectoratul Judetean de Jandarmi Timis. (sursa)

Articolul precedentNelu Tătaru continuă să acuze românii pentru neputința Guvernului
Articolul următorDe ce nu știm încă cine a câștigat mandatul de președinte al Statelor Unite?