Rezultatul alegerilor din SUA se lasă așteptat. Joe Biden are momentan un avans față de Donald Trump, dar cursa este strânsă în mai multe state-cheie.

Predicțiile CNN arată că Joe Biden conduce cu 253 voturi electorale, în timp ce Donald Trump are 213 voturi. Pentru a câștiga, un candidat are nevoie de votul a 270 de electori din totalul de 538.

Rezultatul alegerilor este întârziat din cauza diferenței foarte mici de voturi dintre cei doi candidați în mai multe state-cheie, dar și din cauza faptului că peste 100 de milioane de voturi au fost transmise prin poștă, în contextul pandemiei de Covid-19.

În anul 2016, primele informații privind victoria lui Donald Trump au apărut în noaptea alegerilor la ora locală 2:30, după ce victoria din statul Wisconsin l-a adus la totalul de 270 de electori.

Analiștii politici se așteptau anul acesta la o întârziere în numărarea voturilor, iar acum vorbesc despre data de 23 noiembrie drept termenul limită pentru aflarea rezultatului final.

Joe Biden le-a transmis americanilor că este încrezător în victorie. În schimb, preşedintele în funcţie, Donald Trump, continuă să spună că rivalul său „încearcă să fure alegerile” şi a înaintat acțiuni în justiție în mai multe state, pentru oprirea numărării voturilor sau renumărarea acestora.

Deocamdată nu există dovezi ale unei fraude pe scară largă în cursa prezidențială.

Echipa de campanie a lui Donald Trump cere renumărarea voturilor în Michigan, Wisconsin si Georgia, susţinând că observatorii lor electorali „nu au avut acces in mai multe secții pentru a observa numărarea buletinelor de vot”. În plus, republicanii solicită Curţii Supreme să intervină în Pennsylvania, unde regulile pentru acest scrutin au fost schimbate printr-o decizie judecătorească.

Cum se numără voturile prin corespondență

Odată ce au ajuns, voturile prin corespondență necesită mai mult timp de numărare. Regulile privind numărarea acestor voturi variază de la stat la stat.

Majoritatea statelor includ în numărătoarea finală doar buletinele de vot primite până la închiderea urnelor, în ziua votului.

Alte state, precum California, acceptă voturile trimise până în ziua alegerilor, chiar dacă acesta sunt livrate săptămâni mai târziu.

De asemenea, întârzieri pot apărea din cauza faptului că majoritate state au început numărarea voturilor prin corespondență doar după închiderea urnelor. Puține state, printre care și Florida, au început numărarea cu câteva zile înainte.

În anul 2016, voturile au fost numărate în totalitate după o lună. Candidata democrată Hillary Clinton a câștigat mai multe voturi populare, dar Donald Trump deja câștigase suficiente voturi din partea electorilor. (sursa)

Articolul precedentOrdinele guvernului au provocat haos in Timis. Zeci de mii de oameni s-au culcat liberi si s-au trezit in carantina
Articolul următorUltima oră. Noile restricții pregătite de Guvern după ce România a ajuns la aproape 10.000 de cazuri de COVID-19