”PSD a depus și susține o moțiune simplă prin care cerem Guvernului Cîțu să-l demită imediat pe Cristian Ghinea, ministrul ZERO al Investițiilor și Fondurilor Europene”, scrie deputatul Ioan Mang, președintele PSD Bihor.

”Sunt prea multe și prea grave greșelile acestuia, prea acută incompetența sa, prea mari pagubele produse României, pentru a mai putea rămâne în funcție!

Cristian Ghinea a atins nivelul maxim al incompetenței sale prin PNRR! Spre deosebire de țările europene, unde PNRR-urile înseamnă redresare și dezvoltare, în România, sub ”autoritatea” lui Ghinea, PNRR-ul aduce sărăcie și austeritate pentru români, respectiv taxe mai mari, înghețări și tăieri de venituri, deghizate propagandistic în “reforme,” a concluzionat Ioan Mang.

Reprezentanții PSD consideră că este de neacceptat ca România să piardă miliarde de euro din cauza incompetenței și superficialității ministrului Ghinea! Nu doar din PNRR ci, de exemplu, din programele de coeziune aferente exercițiului financiar 2024-2020, unde absorbția a ajuns să fie nesemnificativă, doar 0,2 miliarde de euro, ceea ce face imposibil ca în conturile României să ajungă cele 15 miliarde de euro ce mai trebuiau atrase în actualul exercițiu financiar.

Iar autorităților locale le este imposibil să deconteze proiectele pentru care s-au îndatorat

– inclusiv cele destinare gestionării crizei Covid, în valoare totală de 910 milioane de euro,

– pentru că nici acum nu s-a finalizat evaluarea lor, deși termenul era decembrie 2020-ianuarie 2021!

Este inacceptabil ca România să se împrumută încă 15 miliarde prin PNRR pentru că ministrul Ghinea nu știe, nu poate ori nu vrea să se ocupe de proiecte care să atragă cele 15 miliarde gratis, fără dobândă, rămase nefolosite din exercițiul financiar european 2014-2020, susține PSD.

Ministrul ZERO trebuie să vină în Parlament și să explice pe larg românilor de ce avem un program făcut de firmele de consultanță, aceleași la care vor ajunge mare parte din banii din PNRR.

Ministrul ZERO trebuie să explice românilor de ce există proiecte de sute de milioane de euro alocate cu dedicație, direct prin PNRR, în vreme ce firmele românești, afectate de pandemie, nu primesc niciun sprijin prin PNRR.

Ministrul ZERO trebuie să le explice românilor de ce Polonia, Ungaria, Bulgaria, Portugalia sau Franța au reușit să ia bani pentru irigații prin PNRR, iar România nu!

Ministrul Cristian Ghinea trebuie să plece! Orice zi în funcția de ministru al Fondurilor Europene înseamnă agravarea situației Românei, adâncirea pierderilor masive de bani europeni. Și pierdem toți românii, indiferent de opțiunea politică.

România are nevoie de un om competent, capabil să nu irosească șansa României de a atrage și utiliza inteligent fondurile europene, pentru dezvoltare și mai multă bunăstare, nu pentru sinecuri și comisioane care umflă buzunarele prietenilor și sponsorilor politici ai puterii dar aduc austeritate, adică mai multă sărăcie, restului populației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.