Timişoara este anul acesta Capitală Culturală Europeană, iar cu această ocazie, în oraş vor avea loc în jur de 1.500 de evenimente. Lansarea oficială a programului va avea loc în luna februarie.

Autoritățile așteaptă 500.000 de turiști în orașul de pe Bega. Iar, printre invitaţi, figurează și Orchestra Națională a Franței. Tot la Timişoara se va organiza o expoziție a operelor lui Constantin Brâncuși.

Un spectacol de lumini a marcat intrarea Timișoarei în anul în care este capitală culturară europeană și 70.000 de oameni – spun autoritățile locale – s-au adunat la festival.

Deschiderea oficială a evenimentelor va avea loc însă la jumătatea lunii viitoare. Se ocupa de organizare, Codruța Vulcu – cea care a coordonat și venirea Papei Francisc în România.

Codruța Vulcu, responsabilă de evenimentul de deschidere: „Spre exemplu, în Palatul Culturii, vorbim de Joep Beving, este unul dintre cei mai mari artiști de contemporary – clasics. La Filarmonică, pe 19 februarie, va concerta un foarte mare violonist din Ungaria, iar în piața Unirii practic avem de la DJ, la muzică rock, la taraf, până la un performance aerian.”

În ziua deschiderii, artiștii acrobați de la Voila Project vor pune în scenă spectacolul Muare Experience, cu care au făcut senzație în multe țări din Europa.

Anderka Iancea, purtător de cuvânt, Centrul de Proiect Timișoara: „Primăvara vor avea loc foarte multe expoziții, vara o să fie vara concertelor și a festivalurilor în Timișoara și apoi toamna o să fie o să fie piese de teatru.”

1.500 de evenimente culturale ar urma să fie organizate în total anul acesta. Circa 30 în fiecare săptămână.

Turist: „Timișoara este un oraş mic și foarte frumos. Am văzut multe clădiri istorice. Cred că e grozav că va fi capitală culturală europeană.”

În Timișoara sunt oficial 5.180 de locuri de cazare.

Simion Giurcă, director Asociația pentru Promovarea Timișoarei: „Este suficient, poate, poate, vom avea anumite probleme în două luni de vârf, care s-ar putea să fie iulie-august, dar nu îmi fac probleme nici atunci.”

Cei din Primăria Timișoara spun că au investit până acum o sută de milioane de lei în infrastructura culturală şi mai au de dat încă o sută anul acesta. Totuși, din cinci cinematografe care sunt în reabilitare – doar unul a fost dat până acum în funcțiune. Nici MultiplexCity – un spațiu expozițional asumat în programul de canditura al orașului la titlul de capitală culturală – nu va fi gata. (sursa)

Articolul precedentCât costă un an de vechime în muncă în 2023
Articolul următorAbsorbția fondurilor europene: România în 16 ani de UE – câți bani am primit și câți am plătit. Top programe românești, pe ministere