Departamentul pentru Siguranța Statului a fost creat în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie. În cadrul său există mai multe agenții, printre care și Secret Service, cea care se ocupă de protecția și paza președintelui american.

Alejandro Mayorkas va deveni prima persoană latino care va ocupa funcția de Secretar pentru Siguranța Statului (Homeland Security) din executivul american.

El a fost unul dintre numele anunțate, luni, de președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, care vor face parte din viitorul cabinet.

Iar Mayorkas are origini românești – mama sa s-a refugiat în Cuba în anii ’40, în timpul Holocaustului din România.

Născut în Havana

Mayorkas, în vârstă de 61 de ani, s-a născut în Havana, capitala Cubei, însă familia sa a fugit din această țară când era copil. Tatăl său este născut în Cuba și are rădăcini evreiești sefardice, iar mama sa a fost o româncă evreică, fugită din țara noastră în perioada Holocaustului, conform The Jerusalem Post.

El a spus că originile familiei sale i-au modelat fundamental identitatea.

”Când eram copil, Statele Unite mi-au oferit mie și familiei mele un loc în care să ne refugiem. Acum a fost nominalizat la Departamentul pentru Siguranța Statului și mă voi ocupa de protejarea tuturor americanilor și a celor care fug de persecuție și caută o viață mai bună pentru ei și pentru cei dragi lor”, a spus Mayorkas, pe Twitter, luni.

Mayorkas va fi primul imigrant care conduce Departamentul pentru Siguranța Statului. În cadrul Administrației Obama, Mayorkas a avut cele mai înalte funcții pe care le-a avut vreodată un cubanez-american – a fost vice-secretar în cadrul aceluiași departament, iar anterior a fost directorul serviciului pentru cetățenie și imigrație, o parte a departamentului care se ocupă de acordarea de cetățenie și alte politici de imigrație, scrie digi24.ro.

Articolul precedentForțele Armate Maghiare, primul exercițiu cu tancurile Leopard
Articolul următorFlorin Cîțu tace, Bloomberg îl dă de gol: Ministerul Finanțelor, un nou împrumut pe piețele externe în plină criză