g4media.ro: Confruntat cu iminența celui de-al patrulea val al pandemiei, mai contagios, mai periculos și cu spectru mai larg de acoperire decât toate celelalte, premierul Florin Cîțu a ieșit la vânătoare de țapi ispășitori.

În opinia sa, de vină pentru eșecul campaniei de vaccinare sunt AUR, care a subminat campania și USR PLUS, acuzat că s-a asociat cu purtătorii mesajului antivaccinist.

Suplimentar, a cerut o analiză la Ministerul Sănătății pe tema pregătirilor pentru valul patru, ca să înțelegeți dumneavoastră că tot USR PLUS a lăsat țara de izbeliște în fața variantei Delta, mutația agresivă care a umplut deja paturile de terapie intensivă inclusiv cu pacienți copii.

România este, alături de Bulgaria, țara cu cea mai mică rată de vaccinare din UE. Cel care și-a asumat atingerea țintei de 5 milioane de vaccinați în luna iunie a fost însuși premierul Cîțu, coordonatorul campaniei din calitate de șef al Guvernului.

Ratarea obiectivului nu l-a împiedicat să abandoneze pe tot parcursul verii orice preocupare serioasă pentru vaccinare și să se dedice în întregime campaniei electorale interne. Dimpotrivă, a transmis populației, împreună cu președintele Klaus Iohannis, toate mesajele greșite posibile, descurajând orice apetit pentru imunizare voluntară.

Pe data de 25 iunie, președintele Iohannis declara campania de vaccinare ”un succes” și anunța triumfător: ”practic, am oprit pandemia”. Ce să înțeleagă omul simplu de aici? Gata cu vaccinarea, gata cu restricțiile, să înceapă distracția.

Marea relaxare, încurajată de guvern și președinte, a ținut o vară întreagă. Marele relaxat nu pare să-și fi revenit nici acum, invitând senin populația să joace golf într-o țară paralizată de criză politică, explozii de prețuri la energie și cu infectări în progresie geometrică.

Nimeni nu și-a mai bătut capul cu avertismentele specialiștilor. Valul patru trebuia prevenit, prin adoptarea unor măsuri curajoase pe timpul verii, nu oprit cu noi sacrificii majore, cu restricții și lockdown parțial, școli închise și alte măsuri haotice luate de un guvern paralizat de criza politică.

În euforia campaniei interne, cel care avea să se compare cu Superman, eroul salvator din filmele de ficțiune, se bătea cu pumnii în piept acum două luni că situația se află sub control: ”Suntem pregătiţi nu numai de valul patru, suntem pregătiţi să depăşim pandemia. (…) Sunt sigur că şi Ministerul Sănătăţii este pregătit, deci nu ar trebui să fie nicio problemă, avem dozele de vaccin”.

Premierul Cîțu nu și-a asumat nici eșecul campaniei de vaccinare, nici avalanșa măsurilor de relaxare anunțate cam pripit, din calcule politice meschine și din dorința de câștiga popularitate în partid.

Toate eforturile lui Superman din ultima vreme s-au concentrat asupra propriei persoane. S-a luptat din greu să-și salveze poziția de premier, prin înțelegeri ascunse cu adversarii de la PSD. S-a asigurat prin orice mijloace, împărțind cu generozitate resurse din bugetul public primarilor și baronilor PNL, că va câștiga cursa pentru șefia PNL în fața lui Ludovic Orban.

Dacă atunci când se uită în oglindă premierul Cîțu vede un super-erou chipeș, rezistând eroic în fața inamicilor, fostul său șef de la banca de unde a fost concediat i-a spălat puțin vopseaua din părul cam rărit: ”Este f învechit. Nu știe să lucreze în echipă. Și chiar crede că poate să facă orice!”.

Descrierea lapidară realizată de Mișu Negrițoiu ne dezvăluie un personaj lipsit de scrupule, în stare de orice falsuri și minciuni propagandistice pentru a-și salva pielea în fața unui dezastru sanitar previzibil.

Cocalarul în geacă de rocker, pe care l-am văzut deja în acțiunea de evacuare a USR PLUS de la guvernare, se comportă azi ca un Superman impostor, zbierând tare la foștii săi aliați politici că nu i-au făcut treaba de salvator al națiunii.

Incapabil să lucreze în echipă, nu doar că nu poate salva lumea, dar nici nu și-a propus vreo secundă să salveze pe cineva în afară de propria persoană.

Josnicia, aroganța, comportamentul incorect și sfidător față de aliați și public trădează genul de politician conștient că se bucură de susținerea unui întreg sistem de putere, care face totul să-l țină în viață la Palatul Victoria. Un personaj manevrabil, șantajabil și slab cum este  premierul Cîțu reprezintă garantul stabilității lumii vechi, al rețelelor oculte de afaceri împletite armonios cu politica și presa mogulilor.

Superman? Da, desigur, dar nu pentru voi. Pentru alții.

Oricâte tumbe televizate face azi, cu câteva zile înainte de Congres, oricât se străduiesc televiziunile de știri să-i repare fardul, vopseaua și mantia, nimeni nu mai crede azi că porcul zboară.

Superman căzut în mizerie nu mai poate ascunde o realitate atât de evidentă: țara a fost lăsată de izbeliște de conducătorii ei și vom plăti cu toții un preț foarte mare.

Anul trecut s-au pus în fruntea luptei împotriva pandemiei, cu tot aparatul de la Cotroceni și de la Guvern. Ședințe săptămânale, conducere semi-militarizată, verticala puterii. Unde au dispărut subit cu toții? Prin ce cotloane s-au ascuns?

Întreaga responsabilitate pentru abandonarea României în fața valului patru și absența oricărei strategii coerente în lupta cu pandemia le aparține celor doi eroi de legendă, lui Superman cel josnic de la Palatul Victoria și Marelui Somnoros de la Cotroceni.

Dan Tăpălagă / g4media.ro

Articolul precedentIoan Mang: Guvernul Cîțu știa de mult că România trebuie să fie în acord cu realitatea europeană
Articolul următorLovitură pentru românii cu credite bancare. „Ratele vor crește cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei pe lună”