Conducătorul experților OMS care anchetează la Wuhan cu privire la originea pandemiei covid-19, Peter Ben Embarek, pare să îndepărteze teza unei ”scăpări” a virusului dintr-un laborator din oraș – un ”scenariu excelent” de film, în opinia sa, într-un interviu acordat AFP.

Peter Ben Embarek face parte dintre cei zece cercetători ai Organizației Mondiale a Sănătăății (OMS) care au sosit luna trecută în China cu scopul de a ancheta cu privire la apariția covid-19, scrie News.ro.

Echipa a vizitat miercuri Institutul de Virusologie din Wuhan, în centrul Chinei, acuzat de către fostul președinte american Donald Trump de faptul că a lăsat să ”scape” virusul de la unul dintre laboratoarele sale – accidental sau nu.

Acesta este cel mai controversat loc vizita până acum de către delegația OMS.

”SCENARII EXCELENTE PENTRU FILME ȘI SERIALE”

Institutul de Virusologie din Wuhan dispune, începând din 2012, de un laborator de înaltă securitate, de tip P3 (”patogen clasa 3”), care studiază numeroase virusuri, inclusiv coronavirusuri. Instituția deține, de asemenea, un laborator de tip P4 – pentru patogeni și mai perculoși, un laborator cu un nivel de securitate și mai mare – care poate primi tulpini ca Ebola, și pe care OMS l-a putut vizita.

Înainte de a pleca din postul de șef al diplomației americane, Mike Pompeo a arătat din nou cu degetul institutul, la jumătatea lui ianuarie. ”Dacă începem să urmărim și să vânăm fantome de colo-colo, nu vom ajunge niciodată nicăieri”, apreciază Peter Ben Embarek, contactat telefonic de către AFP de la Beijing.

Toate aceste conjecturi ar reprezenta ”scenarii excelente pentru filme și seriale”, consideră șeful experților OMS. El promite însă ”să urmărească știința și faptele” pentrua trage o concluzie definitvă cu privire la originea pandemeii covid-19.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/perspective/oms-considera-putin-credibila-teoria-unei-scapari-dintr-un-laborator-din-wuhan-in-originea-covid-19-19953971

Articolul precedentCum de companiile private au putut să facă sute de mall-uri și de clădiri de birouri, iar guvernul nu a fost în stare să facă un spital?
Articolul următorRomânia, pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește abilitățile angajaților de a folosi un calculator