Benjamin Netanyahu şi aliaţii săi de dreapta au obţinut majoritatea locurilor în parlamentul israelian la alegerile legislative desfăşurate pe 1 noiembrie, a anunţat joi Comisia Electorală israeliană. Pentru prima dată în istoria țării, guvernul israelian va fi format doar din partide de dreapta și religioase. Netanyahu va deveni premier pentru a treia oară.

Cu 32 de mandate pentru partidul Likud al lui Netanyahu, 18 pentru partidele ultrareligioase şi 14 pentru o alianţă a extremei drepte, blocul de dreapta a câştigat 64 de locuri. Blocul de centru al premierului în exerciţiu Yair Lapid a obţinut 51 de locuri. Scrutinul s-a derulat pe fondul unei reluări a violenţelor în Cisiordania. Miercuri dimineaţă, armata israeliană a ucis un palestinian care rănise grav un soldat într-un atac la un punct de control

Netanyahu (73 de ani), judecat pentru corupţie, a pierdut puterea în iunie 2021 în favoarea unei coaliţii eterogene reunite de Yair Lapid. Prezenţa la urne a fost de 71,3%, cea mai ridicată de după 2015, deşi clasa politică se temea de o „oboseală” a electoratului în a cincea rundă de alegeri în interval de trei ani şi jumătate. (sursa)

Articolul precedentBăile Felix, 2.11.2022, ora 18:25…
Articolul următorTrump așteaptă rezultatul alegerilor din 8 noiembrie pentru a-și anunța o nouă candidatură.„Foarte, foarte, foarte probabil o voi face din nou. Pregătiţi-vă”