Conducerea PSD anunță că nu susține proiectul de lege care relaxează regulile de cheltuire a banilor publici și permite achiziții directe, fără licitație, pentru lucrări de până la 5 milioane de lei. ”Proiectul nu a fost discutat în cadrul grupului parlamentar. PSD nu sustine acest proiect de leg”, se arată într-un punct de vedere oficial transmis G4Media.ro.

G4Media.ro a dezvăluit, la sfârșitul săptămânii, că 137 de parlamentari au depus un proiect de lege care amendează actuala legislație pentru achiziții publice și ridică semnificativ pragurile pentru achizițiile fără licitație. Parlamentarii susțin că e nevoie de achiziții simplificate pentru a atrage mai rapid fondurile din PNRR, potrivit expunerii de motive.

Proiectul nu a fost discutat in cadrul grupului parlamentar. PSD nu sustine acest proiect de lege

Proiectul de lege aduce următoarea schimbare majoră la Articolul 7 din Legea 98 / 2016 privind achizițiile publice, care prevede pragurile pentru achiziții directe fără licitație:

– achiziția directă de bunuri și servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 500.000 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege),

– achiziția directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 5.000.000 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege)

Proiectul mai prevede că autoritățile contractante sunt obligate să ”consulte” minimum trei operatori pentru achizițiile directe de peste 130.000 de lei la bunuri și 500.000 de lei la lucrări. Dacă în urma consultării autoritatea respectivă (primărie, minister etc.) primește doar o ofertă valabilă, achiziția poate fi realizată.

O altă prevedere cu impact semnificativ este scoaterea Curții de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni. (sursa)

Articolul precedentDezbatere controversată la Fox News: Scăderea alarmantă a nivelul de testosteron ar putea fi „sfârșitul bărbaților”
Articolul următorSala Polivalentă din Oradea. 23 de milioane de la Guvern, 5 de la Primărie. Ioan Mang: ”Sala Polivalentă din Oradea a fost demarată de către un Guvern PSD și a fost finalizată tot sub o guvernare din care face parte PSD”