Dan Panaet: Pe 5 iulie, compania Meta Platforms a lansat o nouă rețea de socializare, Threads. 5 iulie 2023, să ne-nțelegem. Pentru că, în ultimii ani, oamenii s-au uitat în jurul lor, la tot ce se-ntâmplă în lume, și-au zis: Știți ce-ar merge acum? O rețea de socializare. Un loc unde oamenii să se-adune pe Internet și să spună ce păreri au, luându-se de mână cu necunoscuți ca să împingă la vale un bulgăre de zăpadă al celor mai toxice și întunecate porniri ale noastre.

La prima vedere, Threads are un scop clar: să înlocuiască Twitter, căzut în dizgrație după preluarea lui de către Elon Musk. Doar că lumea nu are nevoie de noi rețele de socializare, în locul celor vechi, care-s pe moarte. Facebook-ul nu mai e ce era prin 2011, dar asta nu înseamnă că vrem acum un Facebook nou, care să se ridice la nivelul celui de atunci. Pur și simplu, așteptăm să moară vechile rețele de socializare și le folosim în continuare din inerție. Avem deja un cont acolo, prieteni care ne urmăresc și pe care-i urmărim, niște surse tot mai fragile de informații și, poate cel mai important, deprinderea de a tasta primele câteva litere ale URL-ului.

Twitter-ul a-nceput să șchioapete și o face tot mai evident de ceva vreme, dar asta nu-nseamnă că trebuie înlocuit cu încă o platformă pe care oamenii să se certe între ei ca chiorii și să pornească ample revolte spontane în urma unor ultragieri minore. Soluția e ca Twitter-ul să fie lăsat să-și trăiască ultimii ani într-un sanctuar în care să-l mai vizităm din când în când, ca să-l mângâiem prin mesaje scurte, de maximum 280 de caractere. Atât. N-avem nevoie de o altă rețea, nou-nouță, care să cedeze la rândul ei sub povara gâlcevilor noastre și a pornirilor întunecate, de a-i executa sumar pe oamenii cu care nu suntem de acord. N-avem nevoie de încă un loc din care să ne informăm greșit, doar pentru că așa funcționează mintea noastră: ne vine ușor să punem botul la chestii de care ne temem deja. (catavencii.ro)

Articolul precedentÎn ‘orașul în care toată România vrea să se mute’ nu se mai găsesc decât muncitori asiatici?
Articolul următorUMOR. Ucraina n-a fost primită în NATO, dar va mai câștiga o dată Eurovisionul