Comisia Europeană a interzis adăugarea de microplastic în produsele cosmetice de curățenie, îngrășăminte, dar și a comercializării ca atare la vrac.  

Potrivit experților, particulele de polimeri sintetici sunt extrem de dăunătoare, pot provoca inclusiv cancer și afectează mediul înconjurător. Noile norme vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastic.

Eu am luat aici un produs de exfoliere, un produs cosmetic, filtrez acest amestec în sistemul meu de filtrare, iar aici hârtia de filtru încărcată cu particulele după filtrare. Putem observa granulele, care sunt peste 5 microni depășesc valoarea, la prima vedere par inofensive, însă ele au importanța lor, fiindcă prin frecare se degradează și ajung la dimensiuni mai mici, dar în afară de aceste granule colorate putem vedea microplastice, de dimensiuni mult mai mici, provoacă daune și sunt periculoase pentru om și întregul sistem ecologic”.

Microplasticul se regăsește în special în produsele cosmetice de exfoliere, în cele care conțin sclipici, în parfumuri, pentru a le schimba culoarea, dar și în produsele de curățare pentru casă ori în îngrășăminte. Totodată, polimerii sintetici sunt prezenți și în materialul granular de umplere utilizat pe suprafeţele sportive artificiale, în jucării, medicamente și dispozitive medicale.

”Pot să inițieze creșterea unor zone cancerigene”

Atunci când particulele sunt mai mici de 5 microcentimetri, acestea pot să treacă cu ușurință prin pori și pătrund adânc în piele.

Prof. dr. inginer Daniela Simina Ștefan: ”O celulă în care apar câteva microplastice are o reacție, fie le izolează în interiorul celulelor, formând acolo niște zone inerte, iar dacă microplasticele sunt încărcate de exemplu cu microorganisme, dacă sunt patogene pot să inițieze creșterea unor zone cancerigene”.

Aceste norme vor interzice vânzarea de microplastic ca atare, dar și de produse la care a fost adăugat intenționat.

Produsele utilizate în anumite industrii sau care nu eliberează microplastic în timpul utilizării sunt derogate. Însă producătorii trebuie să vină cu instrucțiuni de utilizare și de eliminare a produsului fără emisii de microplastic.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentVreme caldă în Europa și în octombrie. Ce spun meteorologii despre temperaturile ridicate din această toamnă
Articolul următorAproape 43.000 de firme au fost radiate în 2023. Cele mai multe sunt din comerț și service auto