Sindicaliștii de la Sanitas sunt pe cale să renunțe la proteste după negocierile de la Palatul Victoria.

Ei au obținut promisiunea că fiecare categorie de personal va beneficia de o indemnizație, până la finalizarea noii legi a salarizării.

Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas: În niciun caz nu vor fi alte proteste. După discuția terminată acum, lucrurile merg pe făgașul ales împreună cu guvernul.

Ce solicitări aveau sindicaliștii

Federația “Solidaritatea Sanitară”, care reprezintă interesele medicilor, a anunțat duminică calendarul protestelor, greva generală fiind stabilită în 27 iulie.

Sindicaliștii au cerut acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate, inclusiv când vine vorba de contractele aferente gărzilor suplimentare, precum şi raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.

Totodată, au solicitat raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal, precum şi plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

Sindicaliştii mai solicitau adoptarea proiectului de Lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii şi aplicarea acestuia prin acordarea a cel puţin 50% din diferenţa dintre salariile de bază actuale şi cele prevăzute în proiectul de lege.

Ei mai voiau să se deblocheze posturile în sistemul public de sănătate și creşterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE. (sursa)

Articolul precedentUnităţile de cult se pot înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice. Bugetul disponibil, 17,5 milioane de lei
Articolul următorPloi, vijelii și grindină anunțate de meteorologi în toată țara. Județele aflate sub cod galben de instabilitate atmosferică