Ne apropiem de finalul unei săptămâni ciudate. Luni, guvernul Orban și-a adus aminte ceea ce Klaus Iohannis anunțase deja de aproape jumătate de lună: că nu va prelungi starea de urgență.

Pe repede înainte, a trimis la Parlament un proiect de lege care să creeze cadrul legislativ pentru intrarea în starea de alertă. Doar că, desigur, guvernul Orban nu se prea sinchisește de Constituție și nu i-a păsat de prevederile acesteia privind adoptarea legilor. Nu i-a păsat nici de CELERITATEA cerută de Klaus Iohannis – un cuvând pe care îl stăpânește magistral!

Astfel am ajuns la situația de ieri seară și ieri noapte, în care am stat cu ochii ca pe butelie să vedem ce NI se întâmplă în aceste trei zile, până la intrarea în vigoare a legii votate de Parlament, Luni.

Din păcate, am cam stat degeaba, pentru că – așa cum se plâng mulți oameni, nu s-a înțeles mai nimic din bâlbele de ieri ale guvernanților. Este clar că nu le este clar (guvernanților) ce NE pot face mai departe.

Ce e surprinzător – deși nu chiar, în acest context, e rolul Parlamentului.

S-a mișcat remarcabil de repede, a trecut în procedură de urgență, a mai reparat câteva liberalisme care ar fi făcut legea neconstituțională și, în ciuda guvernului Orban, avem totuși un cadrul legislativ clar. De Luni.

Dar atenție! Cadru legislativ nu înseamnă măsuri concrete! Tot guvernul Orban, dacă își va aduce aminte, va trebui să adopte acele măsuri, însă, BAZATE PE LEGE!

Eu una nu am auzit însă nimic despre Parlament nici de la Iohannis nici de la Orban. Nu am auzit cum majoritatea toxică (cum le place să spună) – adică rezultatul ultimelor alegeri, de fapt, a salvat iarăși… dosul domnului Orban, al PNL-ului și al lui Iohannis, la fel cum a mai făcut și la votarea guvernului Orban I și II! E o tăcere asurzitoare în mica noastră republică și democrație parlamentară.

Să ne aduce aminte însă de această situație – nu o vom face, dar zicem, data viitoare când Orban și Iohannis se vor deversa iarăși împotriva Parlamentului înainte ca, iarăși, acesta și majoritățile care vor fi atunci, le vor salva pielea din nou. Atât.

Articolul precedentCe este voie și ce nu, pe timpul stării de alertă?
Articolul următorCârpeala perpetuă a guvernului Iohannis – Orban ucide!