Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a reacționat după perchezițiile DIICOT la NIS Petrol, subsidiară a Gazprom. El a susținut că acestea dăunează imaginii țării, în condițiile în care NIS Petrol e o companie sârbă, dar, dacă acuzațiile sunt adevărate, nu e vorba de cetățeni sârbi, potrivit Euronews Serbia

„Nu exclud deloc posibilitatea unei adevărate vinovății a NIS, dar nu cunosc cazul, nu m-am ocupat de asta. Este important să subliniez că nu sunt cetăţeni sârbi, nu are nimic de-a face cu noi. Sunt în mare parte ruşi, dar vom cere mai multe informaţii de la poliţia română”, a spus el.

Vucici a lăsat să se înțeleagă că scandalul ar avea legătură cu poziția Serbiei pe scena internațională, „să-i disciplineze pe cei pe care unii îi consideră neascultători”. „Acuză una din subsidiarele NIS de scurgere de date sau ceva. Oricum, ăsta e singurul lucru care ne mai lipsea. Explică acum că asta nu are nicio legatura cu statul sârb, când va fi anunțat în toate știrile din lume despre o companie din Belgrad”, a spus el.

NIS a precizat că „a cooperat și va coopera pe deplin cu toate autoritățile competente pentru a clarifica toate aspectele legate de activitățile companiei și ale angajaților săi din România”.

Declarațiile vin după ce DIICOT a făcut 9 percheziții în București și Timișoara la NIS Petrol, subsidiară a Gazprom, „într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”, potrivit comunicatului procurorilor.

De când NIS Petrol a început să facă prospecțiuni în județul Timiș, în 2008, în zonele de lângă localitățile Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare, a adunat o serie de informații despre rezervele de petrol și gaze din respectivele perimetre. Cu toate că avea obligația de a transmite aceste date statului român, reprezentat prin ANRM, ca proprietar al terenurilor respective, NIS Petrol a transmis toate informațiile direct către Belgrad și de acolo, cel mai probabil, către Moscova. Practic, autoritățile române habar nu au avut ce s-a descoperit în timpul prospecțiunilor de către NIS Petrol.

4 persoane au fost acuzate de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice. (sursa)

Articolul precedentFlorian Sîrca: Am constat că Oradea arată acum ca o fabrică privatizată în anii 90… Orădenii lucrează pe bani puțini! De ce li se impun taxe și impozite abuzive? Am început campania de informare a orădenilor
Articolul următor“Întoarcerea la viața de peșteră”. Clienții din Bruxelles stau deja pe întuneric la restaurant, ca să vadă ce-i așteaptă în viitor