Florian Bodog, senator PSD Bihor: Recent, în spațiul public, a apărut o informație conform căreia Camera Deputaților are în vedere modificarea propriului regulament astfel încât, în cazuri extreme, desigur, un parlamentar să poată fi evacuat din plen cu ajutorul jandarmilor.

Personal, consider această idee ca fiind potențial periculoasă pentru ideea de parlamentarism și democrație. Spun asta pentru că, de-a lungul timpului, s-a murit tocmai pentru a apăra parlamentul de ingerința oricăror alte forțe.

De dragul istoriei, să ne aducem aminte cum intrarea soldaților în Senatul Roman, aduși de Octavian, nepotul lui Cezar, sau în camera inferioară a legislativului francez, aduși de Napoleon, a dus la perioade extrem de agitate, la voturi impuse cu forța, deci nule, și inclusiv la asasinat politic sau dictatură!

Desigur, nu ne aflăm acolo, dar exemplele de mai sus, iar la ele se pot adăuga altele, inclusiv din parlamentul britanic, ne arată, în opinia mea, că un legislativ trebuie să fie în măsură, prin el însuși, să își asigure ordinea și disciplina în timpul lucrărilor sale.

De aceea, inclusiv în Parlamentul României, avem chestori, funcție milenară, pentru că tot aminteam de Senatul Roman, care au printre atribuții inclusiv menținerea ordinii.

Evident, din acest punct de vedere, al disciplinei și al ordinii, de la Revoluție încoace, rolul chestorilor a fost mai mult onorific, pentru că parlamentarii s-au comportat întotdeauna de o manieră relativ civilizată, inclusiv în timpul celor mai aprinse dezbateri.

De câțiva ani încoace însă, prin intrarea în Parlament a unor reprezentanți aleși pe listele USR sau AUR, nivelul de educație și de civilizație din legislativul României a scăzut vizibil, extrem de vizibil chiar. Parlamentul a fost pur și simplu infestat de unii aleși, ce-i drept, care confundă plenul cu bătătura casei și vorbesc cu colegii ca și cu niște argați, sau ca proverbialii birjari, ori ca între prieteni de pahar.

495592152

Și totuși, în ciuda acestui fapt, eu consider că prezența jandarmilor sau a altor forțe de ordine în plen, străine Parlamentului, este periculoasă, apropiată de fascism (!) și cred că se impun alte soluții dacă se dorește modificarea Regulamentului, inclusiv sancțiuni financiare, sau de altă natură, drastice, dar și consolidarea rolului chestorilor.

Vreau să vă mai aduc în vedere și faptul că de curând, în Camera Reprezentanților din SUA, un parlamentar, George Santos, a fost exclus definitiv din Congres, prin votul colegilor săi, pierzându-și mandatul. Cred că este o măsură, extremă, e adevărat, dar mult mai bună decât aducerea jandarmilor în plen. Și, desigur, ea ar presupune modificarea Constituției, după modelul aliaților noștri americani. Mai precizez că de la fondarea statului american, 21 de parlamentari și-au pierdut astfel mandatul.

Prin urmare, dacă această inițiativă din Cameră va continua, solicit Senatului, adică fiecăruia dintre parlamentari, să vină cu soluții alternative, precum cele enumerate mai sus, evitând astfel să intrăm în jocul extremiștilor, pentru că exact asta s-ar întâmpla.

Iar de aici până la a vota cu o baionetă lângă tine, nu mai rămân mulți pași…

sursa – Declarație politică, 12.12.2023, Senatul României

Articolul precedentRomânia se pregătește să participe la reconstrucția Ucrainei, după război. Costurile sunt estimate la 400 de miliarde de dolari!
Articolul următorIarna se întoarce în forță: vin ninsorile și frigul. Când scăpăm de valul de aer polar, unde va ploua abundent