Dacă altădată călătoreau în Europa de Est pentru a obține un zâmbet perfect, acum mulți britanici merg pentru tratamente dentare de bază pe care spun că nu le pot obține în Marea Britanie. Turcia, România și Ungaria sunt destinațiile preferate de turism dentar ale britanicilor.

Marion Parks este unul dintre miile de britanici care pleacă în străinătate pentru tratamente stomatologice. După ce a aflat că are nevoie de o intervenție dentară intensivă, femeia de 55 de ani a decis că cea mai bună soluție este să părăsească micul ei sat englezesc pentru a-și pune implanturi tocmai la Istanbul. „Este doar un semn al vremurilor”, a declarat ea pentru Reuters de la casa ei din estul Angliei, înainte de călătorie. „Este un pic trist”.

Faimoasă deja pentru glumele cu dinți stricați, Marea Britanie are un deficit de stomatologi, ocupând locul trei de jos între 22 de națiuni, majoritatea bogate, ale OCDE, în ceea ce privește accesul în 2021.

Problemele legate de sistemul de finanțare guvernamentală au agravat problema, ceea ce înseamnă că milioane de oameni nu pot avea acces la un dentist cu prețuri mici în cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS), administrat de stat.

Cu costul stomatologiei private prohibitiv pentru mulți, criza s-a adăugat la o stare de spirit de descumpănire în Marea Britanie, unde o instituție națională prețuită precum NHS este în perma-criză, cu personalul în grevă și costul vieții în creștere vertiginoasă.

Un raport parlamentar din iulie a declarat că, în cazuri extreme, oamenii își scoteau singuri dinții – un lucru pe care l-a numit „total inacceptabil în secolul XXI”. Organizațiile caritabile avertizează că, fără acces regulat la stomatologie, vor fi ratate și alte afecțiuni.

„Îmi pare rău pentru oamenii care suferă în Marea Britanie”, a declarat Parks mai târziu pentru Reuters, în timp ce ajungea la Istanbul pentru a i se scoate un dinte și a i se monta două implanturi, plătind o cincime din costul pe care i l-a oferit o clinică privată britanică.

Nu există statistici oficiale privind turismul dentar din Marea Britanie, dar interviurile cu șase companii din această industrie extrem de fragmentată arată că turismul dentar din Marea Britanie fie a atins un nivel record pentru aceste companii, fie este în creștere rapidă. (sursa)

Articolul precedentCiolacu anunță o majorare “la tot sistemul bugetar de 5%, mai puţin pentru demnitari” și bugete “istorice” la Educație și pe investiții
Articolul următorDaunele financiare provocate de Germania tuturor țărilor din UE. “O redresare ușoară este previzionată la începutul lui 2024”