Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că salariile pentru tot sistemul bugetar vor fi majorate cu 5%, mai puţin pentru demnitari.

“Calendarul bugetului – am dori ca azi să fie în transparență, joi să treacă prin ședință de guvern, urmând ca următoarea săptămână până în Crăciun să trecem prin parlament. Daca va fi vreo sesizare la CCR, să fie termenul între Crăciun și Anul Nou. 

Va fi o majorare la tot sistemul bugetar de 5%, mai puţin pentru demnitari. Este o decizie foarte clară. Menţinem 7, mergem chiar mai mult, fiindcă oricum a crescut PIB-ul şi mergem şi mai mult pe investiţii nominal, dar mergem la un proces de 7,3% pe investiţii. Este cel mai mare buget pe investiţii din istoria României.

Avem un buget iarăşi istoric la Educaţie de 4,1%, deci o mărire de 60% a bugetului pe Educaţie.

Trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem fonduri europene prinse în PNRR şi în exerciţiul financiar actual de aproape 12 miliarde, în acest moment, sunt cele mai mari investiţii în sistemul de educaţie în şcoli, în toată infrastructura”, a declarat Ciolacu, la sediul central al PSD.

Întrebat despre salariile profesorilor, el a arătat că va fi luată o decizie împreună cu liderii de sindicat. “O să decid cu liderii de sindicat în aceste zile. Era normal să aşteptăm să închidem întregul buget, să bugetez aceşti bani la Ministerul Educaţiei, sunt ferm convins că vom avea împreună o situaţie corectă”, a adăugat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, niciun minister nu pierde niciun ban.

“Ministerele care au mai puţini bani sunt cele care au finalizat investiţiile şi au avut banii pentru cofinanţare anul acesta. Scriptic, ca şi procente, este Ministerul Economiei, dar e normal, pentru că s-a desfiinţat Ministerul IMM-urilor şi Turismului.

La Ministerul Transporturilor este o majorare consistentă, avem o majorare şi la Ministerul Sănătăţii – aproape 26% – şi la Ministerul Transporturilor 30%, este o majorare şi la Casa de Sănătate, şi am ajuns la cifra de 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate, dar trebuie să găsim cât mai corect cum se cheltuie aceşti bani, pentru că eu unul m-am săturat să văd la televizor breaking news-uri că nu există bani de medicamente, că nu s-au plătit spitalele, că nu s-au plătit programele, când noi alocăm 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate”, a transmis liderul PSD. (sursa)

Articolul precedentCiolacu, despre Schengen: Să nu ne păcălim singuri, Cherecheș a trecut frontiera cu buletinul unui văr
Articolul următorTot mai bine e acasă! Britanicii au ajuns să-și scoată singuri dinții / Sistemul național este blocat, prețurile pe piața liberă prohibitive / România, printre destinațiile preferate de turism dentar