Eu m-as gândi foarte serios dacă e nevoie de prelungirea stării de urgență, iar dacă acceptăm necesitatea prelungirii, sper că Președinția, Guvernul să fie mai atenți la felul în care vor defini condițiile noii stări de urgență. Prelungirea trebuie să răspundă și îngrijorărilor legitime ale societății, care vede că activitatea economică legală e blocată, dar are senzația că zona gri și neagră e încurajată, afirmă europarlamentarul USR PLUS Dragoș Tudorache, fost ministru de Interne, într-un interviu acordat ziare.com.

In Romania, expira starea de urgenta, presedintele a anuntat deja ca o va prelungi, Opozitia ameninta cu respingerea decretului, daca nu va fi insotit de un plan economic. Care este pozitia dvs?

Eu m-as gandi foarte serios daca e nevoie de prelungirea starii de urgenta. A fost o decizie corecta declararea ei la acel moment, dar in aceste 30 de zile ar fi trebuit fie puse la punct acele parghii de criza in privinta achizitionarii echipamentelor necesare, privind interactiunea intre institutii etc. Iar daca nu sunt gata, atunci macar macanismele pentru derularea lor sa fie puse la punct.

Trebuie avut in vedere raspunsul la niste intrebari: cand si cum alegem sa deschidem economia? Cum gestionam riscurile medicale care persista? Aceste lucruri as vrea sa le vad discutate si reflectate in masurile pe care presedintele si guvernul le vor propune in aceasta perioada.

Votul Parlamentului este esential intr-o democratie. Restrictionarea drepturilor asa cum a fost facuta in prima perioada trebuie regandita. Eu nu am inteles de ce am ales sa derogam de la CEDO, au facut-o doar vreo 6 state intre care numai 2-3 europene.

Si ma mai ingrijoreaza informatiile privind transporturile de lemn, de deseuri, de marfa necontrolata, speculandu-se culoarele verzi si simplificarea procedurilor de verificare vamala. Eu sper ca acest context sa nu fie exploatat in sensuri ilegale.

O prelungire a starii de urgenta trebuie sa raspunda si acestor ingrijorari legitime ale societatii, care vede ca activitatea economica legala e blocata, dar are senzatia ca zona gri si neagra e incurajata.

interviul întreg poate fi citit aici

Articolul precedentMinistrul Muncii vrea să vadă angajații SRI în Revisal! Se bucură Rusia?
Articolul următorDe ce a fost închis centrul de carantină de la liceul Brâncuși? Se ascunde ceva?