Parlamentele Ungariei şi Turciei vor aborda separat, în toamnă, chestiunea referitoare la ratificarea intrării Suediei în NATO, a anunţat duminică ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

Szijjarto a subliniat că această problemă a fost discutată de premierul Ungariei, ultranaţionalistul Viktor Orban, cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, într-o întâlnire desfăşurată duminică la sediul guvernului ungar din Budapesta, informează EFE.

Szijjarto, care a informat despre rezultatul acelei întâlniri într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook, a comentat că membrii celor două guverne vor continua să fie în contact pentru a discuta problema Suediei şi “se vor informa reciproc despre respectivele proceduri parlamentare”.

Turcia şi Ungaria sunt singurele ţări din NATO care nu au ratificat până acum aderarea Suediei, deşi au făcut-o în cazul Finlandei.

Ambele naţiuni scandinave au decis să renunţe la neutralitate şi să intre în alianţa nord-atlantică după invazia rusă din Ucraina.

“La fel ca Parlamentul Ungariei, şi Parlamentul Turciei se va întruni în toamnă, după vacanţa de vară, când va decide la ce dată ar putea fi pusă pe ordinea de zi problema ratificării intrării Suediei (în NATO)”, a declarat Szijjarto.

Guvernul ungar amână de aproape un an ratificarea intrării Suediei în NATO din diverse motive.

În iulie, Szijjarto dădea asigurări că ratificarea de către ţara sa a intrării Suediei în NATO este doar “o chestiune tehnică”.

Vizita lui Erdogan, contestată

Orban şi Erdogan nu au informat presa despre întâlnire, deşi cu puţin timp înainte ca aceasta să aibă loc Orban a publicat o scurtă declaraţie pe Facebook în care sublinia că “Ungaria şi Turcia sunt parteneri strategici”.

Erdogan a sosit duminică la Budapesta pentru o vizită de o zi, însoţit de mai mulţi miniştri. Înainte de a-l întâlni pe Orban, preşedintele turc s-a întâlnit cu ministrul ungar pentru afaceri europene, Janos Boka.

Potrivit lui Szijjarto, preşedintele Turciei va vizita din nou Budapesta la 18 decembrie, când se va întruni “Consiliul Strategic” format din miniştri din cele două ţări.

Între timp, partidul liberal şi de opoziţie Momentum a protestat împotriva vizitei lui Erdogan, plasând un panou publicitar pe presupusul traseu al preşedintelui turc, în apropiere de sediul guvernului ungar, numind vizita acestuia “o ruşine”.

“Orban poate căuta prietenia dictatorilor din Est, dar locul ţării noastre este – şi va continua să fie – în comunitatea şi în sistemul de valori europene”, a afirmat partidul Momentum.

Ungaria va cumpăra din Turcia 275 de milioane de metri cubi de gaz în 2024

Compania energetică ungară MVM va cumpăra anul viitor 275 de milioane de metri cubi de gaz de la compania turcă Botas, a anunţat duminică Peter Szijjarto, care a adăugat că acordul a fost finalizat în timpul vizitei lui Erdogan la Budapesta.

“Cooperarea noastră în domeniul energiei a intrat într-o nouă dimensiune. Am reuşit să finalizăm acordul dintre companiile de energie MVM (din Ungaria) şi Botas (din Turcia) privind achiziţia a 275 de milioane de metri cubi de gaze în 2024”, a spus ministrul ungar, comentând că sunt aşteptate noi negocieri care ar putea modifica volumul achiziţionat.

El a amintit că Turcia joacă deja un rol important în furnizarea de energie către Ungaria ca ţară de tranzit, în special datorită conductei Turkish Stream, care transportă gaze din Rusia.

Acordul de duminică face din naţiunea eurasiatică şi o “sursă” de energie, ajutând astfel Ungaria să-şi diversifice furnizorii, a subliniat Szijjarto.

Ungaria este foarte dependentă de Rusia pentru nevoile sale energetice, deoarece importă de acolo 85% din gazul şi 65% din petrolul pe care le foloseşte.

Guvernul Orban este considerat cel mai apropiat aliat al Moscovei în Uniunea Europeană şi a criticat sancţiunile Bruxellesului împotriva Rusiei, impuse după invazia din Ucraina, deşi până acum a aderat la toate măsurile punitive ale Celor 27, remarcă EFE. (sursa)

Articolul precedentFlorian Bodog: De ce este nevoie de consolidare fiscală
Articolul următorRomânia, cele mai mari rate ale dobânzilor la depozite din Europa. Românii pot face profit dacă reușesc să-și păstreze banii în conturi