Elevii unui liceu din Timișoara se pot lăuda cu locul al doilea obținut la o competiție internațională de robotică din Chicago. 30 de echipe s-au luptat pentru un loc pe podium, cele mai multe din SUA.

În America – spun chiar profesorii români – elevii se antrenează în laboratoarele performante de robotică din școli.

Campionii au fost întâmpinați cu flori și aplauze de părinți și profesori în salonul oficial al Aeroportului Internațional din Timișoara.

Tinerii, elevi la Colegiul Național Pedagogic “Carmen Sylva”, au construit unul dintre cei mai performanți roboti înscriși anul acesta la competiția “Chicago Robotics Invitational”.

Andrei Vițan, elev: ”Anul acesta, tema presupunea ca robotul să ia niște conuri de pe teren și să le pună pe niște junk-uri, adică niște bețe cu diferite înălțimi. Cu cât bățul era mai înalt, cu cât punctele erau mai multe. Am avut un robot care se mișca rapid.”

Echipa a fost formată din 13 elevi de liceu, patru mentori și doi profesori. În finală s-a concurat în alianțe, formate din câte trei echipe. Grupul din care au făcut parte ai noștri a ieșit pe locul al doilea.

Paul Caunii, elev: ”Am jucat finala contra finaliștilor Campionatului Mondial și, cumva, un lucru extraordinar a fost că ne-au spus că am fost unii dintre cei mai puternici adversari pe care i-au avut tot anul, cel puțin pentru mine e o îndeplinire a unui vis.”

Nușa Cojocaru – profesor: ”Este o diferență foarte mare între cum se pregătesc elevii în SUA și cum se pregătesc ai noștri. La școala unde s-a ținut această competiție am văzut ateliere de robotică, am văzut tot echipamentul necesar pentru a construi roboți. Noi, tot ce desfășurăm, desfășurăm în afara orelor de curs.”

Un astfel de concurs reprezintă o rampă de lansare, mai ales că mulți visează să studieze la facultate Robotica ori Inteligența Artificială.

Mădălin Bunoiu – prorector Universitatea de Vest Timșoara: ”Înseamnă o experiență pe care o dobândesc încă de tineri, în ceea ce înseamnă în a-și stăpâni emoțiile, a lucra cu termene, într-o echipă. ”

Dintre cele 30 de echipe înscrise în concurs, 23 au fost din Statele Unite, patru din România și trei din Africa.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentTârgul de Fete de pe Muntele Găina: Nicolae Furdui Iancu și Ionuț Fulea urcă pe scenă duminică / Ceremonial în memoria lui Avram Iancu și și Târgul meșterilor tradiționali Alba Tradițional
Articolul următorIoan Mang: Guvernul sprijină stabilirea dascălilor în zonele defavorizate sau izolate! (VIDEO)