Publicația britanică Financial Times a publicat recent predicțiile jurnaliștilor săi pentru anul 2020 precum și principalele amenințări la adresa ordinii globale actuale.

Donald Trump

Conform opiniei jurnaliștilor de la Financial Times, cea mai mare amenințare la adresa ordinii globale actuale o reprezintă președintele american, Donald Trump. Acestuia nu îi place nici globalizarea și nici instituțiile internaționale. Prezentându-se ca un negociator extrem de eficace, Donald Trum, despre care jurnaliștii britanici spun că ar avea tendințe autoritariste, preferă să negocieze direct cu alți lideri pe care el îi consideră ca fiind puternici, precum dictatorul Coreei de Nord, președintele Turciei, sau Vladimir Putin.

În continuare, Donald Trump este favorit pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din această toamnă.

Rusia

Financial Times prevede puține schimbări majore în Rusia în acest an. După 21 de ani regim Puțin, acesta se prezintă în continuare solid și stabil, deși nu este complet lipsit de contestatari. Creșterea economică a țării va fi în continuare afectată de sancțiunile occidentale, cu efecte negative resimțite deja de tot mai mulți ruși. Agravarea situației poate să ducă la noi proteste masive, mai ales în orașele mari. În vederea alegerilor generale din 2021, este de așteptat ca Vladimir Puțin și partidul său – care a suferit, relativ, la ultimele alegeri, să ia măsuri și nu în ultimul rând cu privire la aventura militară a Rusiei în Siria.

Uniunea Europeană

Odată cu instalarea noii Comisii Europene, în frunte cu Ursula von der Leyen, din Germania, Uniunea Europeană încearcă să se convingă că are motive de optimism. Totuși, cerul ar putea fi mult mai puțin senin decât își doresc oficialii europeni, iar în anumite ocazii poate deveni chiar sumbru! În mod obiectiv, prin retragerea cancelarului german Angela Merkel, și problemele interne majore cu care se confruntă președintele francez Emmanuel Macron, Uniuniea Europeană trece printr-o criză de leadership.

Dacă adăugăm la acestea criza accentuată din Spania, dar și posibile noi alegeri în Italia, poziția UE devine și mai fragilă.

Brexit

Datorită celor de mai sus, Uniunea Europeană își va dori la fel de mult ca și Marea Britanie să finalizeze cât mai rapid un viitor acord de cooperare. Totuși, adevărul este că, dat fiind orizontul extrem de limitat de timp, doar 11 luni, acest proces va bloca resurse imense pe ambele părți ale Canalului Mânecii și va afecta inclusiv capacitatea de a acționa a UE.

China

În anul 2019, China a cunoscut cea mai scăzută rata de creștere economică din ultimii 30 de ani! Investițiile au scăzut simțitor în timp ce inflația este în creștere. De asemenea, gradul de probleme create de incapacitatea de a plăti anumite credite a crescut și el alarmant. Aceste probleme nu se vor atenua în 2020. Nu în ultimul rând, tensiunile sociale de la Hong Kong, unul dintre principalele centre financiare din lume, sunt departe de a se fi încheiat.

*****

Materialul jurnaliștilor britanici nu face referire la situația din Iran, și nici la o posibilă criză economică, dar cu siguranță acestea sunt subiecte care vor afecta și ele starea lumii în 2020.

La rândul ei, cu un guvern PNL care nu pare sigur că vrea să guverneze sau să demisioneze – pentru a organiza alegeri anticipate, România se pregătește și ea de (cel puțin) două tururi de scrutin, alegeri locale în primăvară și alegeri generale în toamna. Vom vedea dacă, nefiind siguri de ce își doresc ei înșiși, actualii guvernanți au capacitatea de a gestiona atât agenda națională dar și evenimentele globale care, cu siguranță, vor produce efecte și în țara noastră.

Articolul precedentOrădeni de peste 8 milioane de dolari!
Articolul următor6-19 Ianuarie. Cum va fi vremea?