Comisia Europeană se pregătește să deblocheze fonduri UE de miliarde de euro pentru Ungaria, sume în prezent blocate din cauza unor preocupări legate de statul de drept, într-o mișcare care ar putea asigura sprijinul Budapestei pentru o creștere a bugetului UE și o asistență financiară semnificativă pentru Ucraina, scrie Financial Times (FT).

Kievul a făcut și el un pas înapoi în relația cu Budapesta, anunțând luni că a scos banca ungară OTP de pe lista sa de „sponsori internaționali de război”, cea pe care a pus companii care sprijină financiar războiul rusesc.


Eliberarea fondurilor, care au fost înghețate din decembrie anul trecut, ar reprezenta o victorie pentru premierul Viktor Orbán, care a promis că nu va accepta nicio majorare a bugetului UE până când nu va fi restabilit accesul Ungariei la acesta.

Comisia intenționează să deblocheze fonduri în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro înainte de sfârșitul lunii noiembrie, au declarat pentru FT trei oficiali informați cu privire la discuții. Doi dintre aceștia au declarat că deblocarea a fost parțial influențată de dorința de a asigura sprijinul lui Orbán pentru creșterea bugetului Uniunii.

În decembrie anul trecut, UE a înghețat 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei, după ce a decis că aceasta nu respectă normele de protecție a drepturilor omului și a statului de drept.

Informația vine după ce, săptămâna trecută, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat că Ungaria nu va accepta ca Uniunea Europeană să ofere Ucrainei noi ajutoare financiare din bugetul comunitar atât timp cât Comisia Europeană îi menţine blocate fondurile europene.

„În timp ce o ţară membră a UE nu primeşte fondurile alocate, nicio ţară ne-comunitară nu va putea primi fonduri din bugetul comun”, a indicat oficialul ungar în faţa presei, răspunzând unei întrebări despre sprijinul financiar al UE pentru Ucraina.

De ce a blocat Bruxellesul PNRR-ul Ungariei

Aflat de 13 ani în fruntea unui guvern de orientare conservatoare, Viktor Orban are o relaţie tensionată cu Comisia Europeană, care-l acuză de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, respingerea migranţilor ilegali, controlul asupra presei, justiţiei şi achiziţiilor publice sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) asupra dreptului naţional.

Pentru toate acestea, Comisia Europeană a blocat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, prin care această ţară are dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie. Mai mult, Bruxellesul a activat împotriva Budapestei noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor state membre despre care consideră că încalcă statul de drept, blocând astfel 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei.

Comisia Europeană le-a cerut deja vara aceasta statelor UE o contribuţie suplimentară de 65,8 de miliarde de euro la bugetul multianual al blocului comunitar până în anul 2027, în special pentru finanţarea ajutorului financiar destinat Ucrainei, dar şi pentru acoperirea dobânzilor pentru fondul de redresare post-pandemie, gestionarea migraţiei, investiţiile în energiile verzi şi acoperirea costurilor de funcţionare ale instituţiilor de la Bruxelles.

În privinţa ajutorului financiar pentru Ucraina există un consens între statele UE, cu excepţia Ungariei.

Ucraina a scos OTP de lista „sponsorilor războiului”

Ucraina a eliminat banca ungară OTP de pe lista sa de „sponsori internaționali de război” – companii acuzate că au sprijinit financiar invazia Rusiei – a anunțat luni Agenția Națională ucraineană de prevenire a corupției.

„În timpul discuțiilor care au durat câteva zile 24/7 cu participarea Serviciului de Acțiune Externă al UE, OTP Bank și-a asumat o serie de angajamente privind planurile sale viitoare pentru piața rusă”, a precizat agenția pentru a-și explica decizia.

Banca a fost adăugată pe listă în luna mai din cauza continuării operațiunilor în Rusia.

Ea a fost suspendată de pe listă la 29 septembrie, deoarece Kievul spera ca decizia să ducă la deblocarea de către Ungaria a 500 de milioane de euro din asistența militară a UE, dar Budapesta a declarat că suspendarea nu indică schimbări semnificative. (HotNews.ro)

Articolul precedentTopul țărilor unde sunt plecați românii. Ce spun datele recensământului privind mobilitatea populației
Articolul următorUniunea Naţională a Barourilor organizează acţiunea de protest ”O zi fără avocaţi! Ziua în care justiţia nu există” / Apărătorii vor intra în sălile de judecată doar în dosarele urgente / Deficienţele semnalate