Mai mulţi membri excluși din USR au scris o carte intitulată „USR. Nașterea și patologiei unui partid. Mărturii din culise”, care scoate la iveală cele mai ascunse lucruri despre această formațiune politică. Printre cei care au făcut aceste dezvăluiri sunt Cornel Zainea, fost deputat USR, Vlad Teohari, scriitorul Dan Lungu, fost senator USR, Mihai Goțiu și Olimpia Ardelean.

În volum colectiv intitulat „USR. Nașterea și patologiile unui partid. Mărturii din culise” se arată fața mai puțin cunoscută a formațiunii politice condusă în prezent de Cătălin Drulă.

Luminița Corneanu, fost membru USR, a scris pe social media despre apariția cărții: „Pentru că nu poți fi autoritar în interior și democrat în exterior. Pentru că trebuie să decojim strat cu strat, până înțelegem tentațiile puterii, ale conformismului și ale abandonării principiilor scrise și votate la început. Pentru că democrația nu se termină aici”.

Luminița Corneanu: USR-ului noi i-am dedicat niște ani din viața noastră

„Textul pe care l-am scris pentru acest volum colectiv, care apare curând, la finele lunii august, l-am considerat despărțirea mea de USR. Dar mărturisesc că, deși am plecat spunându-mi că partidul nu mai are speranță, mă regăsesc din când în când având așteptări de la el.

Și cred că e firesc pentru mine și pentru fiecare dintre prietenii și foștii colegi care co-semnează sumarul acestui volum să avem în continuare așteptări. USR-ului noi i-am dedicat niște ani din viața noastră, week-end-uri în ședințe, grupuri de lucru, comitete politice, congrese, zile în stradă pe caniculă ori la miezul nopții, la Fără penali, texte scrise și argumente aduse. Pentru că fiecare dintre noi a fost convins că SE POATE ȘI ALTFEL. Pentru că fiecare dintre noi a fost convins că NOI PUTEM ALTFEL.

Pentru câțiva dintre oamenii din sumarul acestei cărți, pe care-i știu bine dinainte de USR și de care sunt legată prin diverse proiecte civice încă importante, bag mâna-n foc. Pentru că trebuie să decojim strat cu strat, până înțelegem tentațiile puterii, ale conformismului și ale abandonării principiilor scrise și votate la început”, a scris Luminița Corneanu în cartea „USR. Nașterea și patologiile unui partid. Mărturii din culise”.

Cum au apărut baronii și semianalfabeții în USR

Foștii membri excluși din USR vorbesc în volum despre modul în care formațiunea a eșuat în a ajunge la fel precum partidele tradiționale, cu securizarea puterii interne de la filiale de sat până la centru. Fostul deputat de Ilfov Cornel Zainea descrie modul în care filialele locale din USR au ajuns să fie stăpânite de baroni.

„Multe județe fuseseră ţinute aprig în frâu de noii baroni locali. Practic «extinderea» partidului fusese o glumă. Majoritatea județelor fuseseră umplute de rude sau oameni manevrabili, aduşi în partid pentru simplul fapt că reprezentau un vot sigur. Biroul național (din care am făcut şi eu parte vreme de doi ani) a trebuit să medieze aceste conflicte.

O mediere reală însă nu a existat. În fiecare conflict, tabăra care a «pupat inelul» stăpânilor ce conduceau partidul a avut câştig de cauză. Jumătatea de partid care avea alte opinii a fost retezată cu bisturiul sancţiunilor. Biroul național (BN), cel ce trebuia să administreze partidul, se ocupa doar cu judecarea de speţe care, de fapt, ar fi fost de arbitraj”, a scris Cornel Zainea.

ainea: Dădeau OUG-uri 13 pe bandă rulantă

Cornel Zainea mai dezvăluie în carte despre modul cum dădeau OUG-uri 13 pe bandă rulantă:

„Cu alte cuvinte, dacă BN era Guvernul ţării numită USR, el se comporta exact ca o instanţă de judecată. Dădeau OUG-uri 13 pe bandă rulantă. Dar aveam noi o comisie de arbitraj care ar fi putut să judece, dacă ar fi fost lăsată? Nu. Comisia de arbitraj era numită politic, fix de aceiași delegați care alegeau şi Biroul național”, scrie forul membru USR.

Şi continuă: „Partidul nu mai era de mult condus prin consens, ci prin majorități. În Biroul național, orice vot controversat era câştigat cu 13 la 12, mereu aceleași 13 voturi. Cei 13 erau simple maşini de vot, care nu aveau conştiinţă proprie și care întotdeauna votau cum dorea șeful. La nivel județean şi apoi local, era fix aceeaşi situaţie”, mai semnează fostul deputat USR.

Anca Goja, USR Maramureș, despre listele secrete, prin care erau favorizați anumiți candidați

Fostul purtător de cuvânt USR Maramureș Anca Goja, relatează în carte despre experiența pe care a avut-o în interiorul partidului, la nivel local, vorbind în special despre procesul în care opoziția internă a fost marginalizată și denigrată.

„Liste secrete, prin care erau favorizați anumiți candidaţi şi prin care li se tăiau şansele altora. Aşa se face că cei care au avut cele mai elaborate şi complexe programe de candidatură s-au situat, în urma votului, pe locuri neeligibile”, mai afirmă fostul purtător de cuvânt. Aceasta notează că, la finalul alegerilor interne, a acuzat procedura de vot incorect și imoral, însă cei implicați au „negat vehement” existența listelor, cu toate că „circulau fotografii cu alegătorii care votau cu ochii în telefon”.

Despre candidați semianalfabeți din USR

Autoarea dezvăluie despre modul cum au fost promovați semianalfabeți printre cei care au candidat la locale.

„Ocupându-mă de comunicare, am stat de vorbă cu mulţi dintre ei, le-am văzut prezentările, programele electorale. Sunt foarte mulţi semianalfabeţi printre cei care au candidat la locale, oameni incapabili să scrie o frază fără greşeli grave.

Oameni care au candidat la funcţia de primar de comună şi care nu au fost în stare să scrie singuri un program electoral în 7 puncte”, a mai relatat fostul membru USR.

Greșeala evidențiată de Goja a fost că extinderea partidului „s-a făcut pe repede înainte” și că în formațiune au apărut numeroase persoane care „nu au nimic de-a face cu ceea ce s-a numit «spiritul USR»”, se mai arată în cartea „USR. Nașterea și patologiile unui partid. Mărturii din culise”, potrivit infoactual.ro.

Articolul precedentGheorghe Piperea: Dăncilă, Orban, Câțu și Ciucă sunt obligați, fiecare, proporțional cu zilele în care au fost/sunt premieri, să achite o amendă de 500 de lei pe zi!
Articolul următorSURSE. După presiunile PNL, guvernul nu mai majorează pensiile sub 3.000 de lei în acest an. Se pare că PSD forțează totuși o creștere a pensiilor, dar nu se știe procentul