Vorbeam zilele trecute într-o conferinţă despre propaganda Kremlinului în România şi de subtilităţile acesteia: cum de multe ori se sponsorizează la noi mesaje contradictorii, atât pro-Rusia, cât şi aparent anti-ruseşti, pentru a produce confuzie, enervare şi conflict în opinia publică, acesta fiind de fapt scopul ultim – scrie Sorin Ioniță în Libertatea.

Narativul poate fi absurd, sau incoerent, atâta vreme cât scopul e atins. Faţă de China sau Iran, Rusia rămâne totuşi o clasă peste ca subtilitate, deşi resursele disponibile pentru propagandă externă i s-au redus mult. Iată ca exemplu video-ul fake, scurt de un minut şi jumătate, prezentat românilor ca “un post TV rusesc” ce face mişto de nişte “români care-l aplaudă pe Putin” – adică protestatarii anti-covid de zilele trecute – deşi “Rusia le-a furat tezaurul” etc.

La ora când scriu are peste o mie de likes şi 150 de comentarii, majoritatea inflamate, la adresa Rusiei şi protestatarilor care au aplaudat în faţa ambasadei ruse din Bd. Kiseleff.

În realitate, e un clip vechi luat de pe o televiziune în limba rusă din Canada, dintr-un program de ştiri amuzante: poliţia a descins la o plantaţie ilegală de marijuana, dar a găsit-o păzită de un grup de urşi care erau ţinuţi acolo, etc, deci prezentatoarea se tăvăleşte de râs de păţanie. Secvenţele video originale au fost înlocuite cu cele filmate alaltăieri în Bucureşti.

Evident, subtitrarea scrisă în română n-are nici o treabă cu ce zice femeia pe gură despre urşii canadieni. Se mizează pe faptul că (a) 99% din români nu înţeleg o boabă de rusă, dar (b) se vor enerva reflex la menţionarea Tezaurului şi la ideea că, iată, ruşii ne şi fură, ne şi iau peste picior după aia pe TV.

Nu ştiu cine a făcut clipul, nici a cui e pagina care l-a postat. Foarte posibil, cele două nu coincid, pentru că oamenilor care vor să creadă foarte tare în ceva, ori găsesc lucruri prea bune ca să fie adevărate, le scade brusc discernământul şi iau ţeapă, deci pot fi folosiţi de alţii ca idioţi utili.

Poate că falsul a fost montat de un grup sincer anti-anti-Covid, care voia să-i vopsească pe protestatarii radicali de zilele trecute în culori şi mai tari decât au făcut-o ei înşişi. Dar la fel de bine poate veni din ecosistemul propagandei pro-Kremlin, pentru că aşa funcţionează manipularea subtilă, cu mantinela: în ţări ca România e voie să-l şi critici pe Putin, atâta vreme cât îl prezinţi ca ăl mai mare şmecher de pe planetă, care îi joacă pe toţi pe degete.

Tehnica este să încurajezi simultan şi tabăra pro-Rusia, şi pe cea anti-Rusia, băgând băţul prin gard ambilor. Obiectivul nu-i să faci pe români să iubească Rusia (imposibil), ci să sporeşti zâzania între ei până la conflict deschis, dacă se poate, amplificând divergenţele dintre grupuri.

Nu vom afla probabil niciodată cine a făcut acest fake. Dar cum clipul ăsta canadian, folosit ca bază pentru manipulare, a circulat şi a devenit popular pe reţelele sociale de limbă rusă (fiind de exemplu binecunoscut şi în Republica Moldova), am totuşi o intuiţie cam din ce parte ar putea veni. (sursa)

Citeşte întreaga ştire: Manipulare strategică în criza Covid | Sorin Ioniță, despre cum să fabrici un fake news în care protestatarii anti-coronavirus din București l-ar fi aplaudat pe Putin

Articolul precedentGuvernul vorbeşte despre necesitatea creşterii producţiei în România, şi nu a consumului, dar producţia lipseşte din top 10 sectoare finanţate prin IMM Invest!
Articolul următorNoua ”Prima Casă” și vechile metehne: guvernul dublează nivelul împrumuturilor, deși în urmă cu 4 ani programul era pentru Cîțu o ”bombă cu ceas”