Suntem oameni și prea puțini dintre noi se pot lăuda cu o memorie infailibilă. Din nefericire, nu pare să fie cazul domnului ministru al Finanțelor, Florin Cîțu. Domnia sa insista, în urmă cu doar 4 ani, că programul ”Prima Casă” este profund nociv pentru România. Devenit ministru, pare că s-a răzgândit – scrie Iulian Enache în Libertatea.

Fost bancher, apoi senator și, în fine, ministru, cunoscut pentru viziunea sa libertariană, Florin Cîțu critica aspru, pe blogul personal, ”subvențiile de tipul ”Prima Casă”. Iată ce spunea acum 4 ani:

Subventiile de tipul “prima casa” alaturi de fondurile de garantare si contragarantare reprezinta cea mai mare amenintare pentru bunastarea viitoare. Dar cel mai grav este ca sustinterea publica pentru acest tip de subventii/programe care actioneaza ca arme de distrugere in masa cu efect intarziat vine de la cei care s-au automandatat aparatorii macrostabilitatii.

Între timp, în ultimii patru ani, lucrurile par să se fi schimbat radical. Domnul Cîțu nu mai este blogger specializat în finanțe, ci chiar ministru, Fondul de Contragarantare e condus de un apropiat al dânsului, Bogdan Glăvan (după un scandal răsunător între domnia sa și cei pe care i-a îndepărtat din conducere), iar periculosul și imoralul program „Prima Casă” a îmbrăcat haine noi și a devenit „Noua Casă”.

Nu doar atât, însă. S-a dublat și plafonul până la care se pot împrumuta românii, de la 70.000 la 140.000 de euro, iar statul român (adică dumneavoastră, contribuabilii) garantează 80% din valoare.

Lucrurile stau bine pentru dezvoltatorii imobiliari, care vor vinde mai ușor la prețuri mai mari, pentru bănci, care pot da credite mai mari, dar garantate de stat, ba chiar și pentru stat, care va încasa un TVA mai mare din tranzacții.

Nu prea stau strălucit, în schimb, pentru cetățeni, care sunt încurajați să se împrumute cu sute de mii de euro pe zeci de ani, o povară zdrobitoare într-o țară cu venituri atât de mici.

Să revenim la ministrul Finanțelor.

În postarea în care compară programul cu o „bombă cu ceas”, spre exemplu, actualul ministru scria, atunci:

Analiza de risc lucreaza cu scenarii negative. O analiza de risc realista lucreaza cu scenarii negative cu magnitudine mult mai mare decat ce a fost observat pana acum. Politicienii si amatorii lucreaza cu scenarii pozitive. Cand o fac pe banii lor si investesc si vad doar scenariul pozitiv nu ma intereseaza. Stiu 100% ca vor pierde dar nu este treaba mea. Dar acum o fac pe banii mei si asta ma irita la culme.

Între timp, Florin Cîțu pare să fi găsit leac pentru iritare, sub forma portofoliului de ministru, cu ajutorul căruia nu mai trebuie să facă lucruri pe banii dumnealui, ci pe ai noștri.


Citeşte întreaga ştire: Florin Cîțu, noua ”Prima Casă” și vechile metehne: statul dublează nivelul împrumuturilor garantate, deși în urmă cu 4 ani programul era o ”bombă cu ceas”

Articolul precedentCum să fabrici un fake news în care protestatarii anti-coronavirus din București l-ar fi aplaudat pe Putin
Articolul următorGuvernul pregătește închiderea teraselor? De când se va aplica măsura