ZF.ro: Numărul de sportivi legitimaţi în 2021 este la acelaşi nivel cu cel înregistrat în 1994. În toată această perioadă, numărul total de sportivi legitimaţi a fluctuat, din 1995 numărul de sportivi legitimaţi a început să scadă considerabil de la an la an, atingând la un prag minim de 106.000 în 2005.

Performanţa sportivă se concentrează în judeţele ţării care au cea mai dezvoltată infrastructură sportivă şi, de asemenea, unde există şi cea mai mare putere economică. La nivelul anului 2021, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, erau legitimaţi peste 332.000 de sportivi la nivel naţional. Dintre aceştia, circa 20% vin din Bucureşti, arată calculeze ZF făcute  pe baza datelor INS.

Judeţul Timiş ocupă al doilea loc în clasamentul judeţelor cu cei mai mulţi sportivi legitimaţi, cu 17.900, urmat de Cluj, cu 15.500, şi Constanţa, unde sunt 13.600 de sportivi de performanţă.

La polul opus se află judeţele Gorj, Tulcea şi Mehedinţi, care numără între 2.700 şi 2.900 de sportivi legitimaţi.

Performanţa ţării vine din oraşele care au cea mai dezvoltată infrastructură sportivă, dar şi cea mai mare putere economică din ţară, astfel că sportul este strâns legat de aceste criterii.

Diferenţa dintre Bucureşti şi Gorj este uriaşă, astfel că diversitatea sporturilor care pot fi practicate, puterea economică şi infrastructura sportivă îşi pun amprenta serios asupra orientării copiilor către sport. Bucureştiul numără 50.700 de sportivi legitimaţi, în timp ce Gorjul doar 2.700, potrivit datelor INS.

Infrastructura sportivă locală este slab dezvoltată, cu puţine baze sportive la standarde înalte, iar oraşele mici şi zonele rurale nici nu dispun de astfel de facilităţi sportive. Centrele urbane, unde se investeşte, au o infrastructură sportivă dezvoltată, dar nu în toate cazurile, însă oraşele mici şi comunele sunt neglijate şi stau la mâna autorităţilor locale, care înţeleg sau nu importanţa sportului pentru dezvoltarea copiilor.

Investiţiile mici şi lipsa unei strategii a promovării sportului se văd în cifre. Peste jumătate dintre români nu au practicat niciodată activităţi fizice şi mai puţin de două persoane din zece practică un sport în mod regulat.

Federaţiile de fotbal, baschet şi şah se află pe primele trei locuri după numărul de sportivi legitimaţi. Cel mai căutat sport din România este fotbalul, astfel că Federaţia Română de Fotbal număra în 2021 peste 148.000 de sportivi legitimaţi, urmat de baschet, cu 34.000 de sportivi legitimaţi, şi şah, care numără 19.000 de sportivi, la egalitate cu Federaţia Română de Dans Sportiv.

În topul federaţiilor care au înregistrat cei mai mulţi sportivi se mai află şi federaţiile reprezentative de karate, handbal, kempo, lupte şi volei.

Datele de la Statistică arată doar numărul sportivilor de performanţă, însă numărul real al practicanţilor de sport este mult mai mare, ceea ce înseamnă că topul sporturilor practicate de români poate să arate diferit. Spre exemplu, datele oficiale nu arată numărul românilor care practică sport, fiind greu de contorizat acest lucru, însă nici cei care merg regulat la o sală de fitness nu sunt luaţi în calcul în datele oficiale.

Numărul de sportivi legitimaţi în 2021 este la acelaşi nivel cu cel înregistrat în 1994. În toată această perioadă, numărul total de sportivi legitimaţi a fluctuat, din 1995 numărul de sportivi legitimaţi a început să scadă considerabil de la an la an, atingând la un prag minim de 106.000 în 2005. De atunci, numărul lor a început iarăşi să crească, însă într-un ritm destul de lent. (Miruna Diaconu)

Articolul precedentDouă comune din Cluj își vor acoperi integral consumul propriu de energie din surse regenerabile
Articolul următorGuvernul a adoptat OUG care va ieftini alimentele de bază. Ciolacu: Ajutăm la creșterea puterii de cumpărare pentru români