Comunele clujene Râşca şi Mărişel îşi vor acoperi necesarul de energie electrică prin folosirea energiei solare.

„Consiliul Judeţean Cluj a emis certificatele de urbanism necesare în vederea înfiinţării unor capacităţi de producţie a energiei electrice, din sursă solară, în două noi comune din zona de munte a judeţului, respectiv Râşca şi Mărişel. (…)

În ceea ce priveşte comuna Râşca, proiectul implementat de autoritatea locală prevede înfiinţarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 200 de kWp. Vor fi instalate, astfel, 364 de panouri, cu o capacitate de 550 de W fiecare.

Facilitatea va fi realizată pe o suprafaţă de teren de cca. 1200 de mp, în satul Dealu Mare.

Referitor la parcul fotovoltaic ce va fi edificat pe teritoriul comunei Mărişel, acesta va avea o putere instalată de 205 kWp şi va fi compus din 500 de panouri, cu o capacitate de 410 W fiecare”, precizează un comunicat al Consiliului Judeţean Cluj.

Ambele capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile sunt destinate consumului propriu, respectiv pentru iluminarea stradală din toate satele aparţinătoare, dar şi pentru electrificarea obiectivelor publice din cele două comune.

“În ceea ce ne priveşte, susţinem prin toate mijloacele posibile comunele care optează pentru beneficiile producerii şi consumului de energie nepoluantă, regenerabilă. Diminuarea cheltuielilor de funcţionare cu energia electrică convenţională folosită pentru iluminatul stradal şi a obiectivelor publice va aduce economii însemnate la bugetele locale. Încurajăm, deci, toate autorităţile locale să recurgă la acest gen de proiecte”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, citat în comunicatul menţionat.

Proiectele urmează să fie depuse la Ministerul Energiei în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile din “Fondul pentru modernizare”, program naţional de sprijin destinat modernizării şi eficientizării sistemelor energetice şi îmbunătăţirii eficienţei energetice.

Anterior, tot în iunie, Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar înființării unei capacități de producție a energiei electrice din sursă solară pentru acoperirea, în proporție de 99%, a consumului propriu al comunei Căianu. (sursa)

Articolul precedentFlorian Bodog: România trebuie să aibă un rol mult mai activ în deciziile luate de către Uniunea Europeană
Articolul următorCum e distribuită performanţa sportivă în județe