În timp ce țările din Europa caută variante pentru a face față costurilor crescute la energie, unele companii își găsesc singure soluții care de mai de care mai ingenioase. La Bruxelles, unii proprietari de restaurante simulează deja cum ar arăta un viitor fără gaz și electricitate, pentru a vedea cum îi afectează asta pe clienți și ce efect va avea asupra afacerii lor.

Oaspeții restaurantului Racines din capitala Belgiei au trăit experiența de a servi masa în condiții diferite de cele cu care erau obișnuiți, scrie Euronews.

Angajații localului nu au folosit nici cuptoare, nici aragaz, nici plite pentru a pregăti mâncarea, dar nici aparate de cafea. În timp ce becurile au fost stinse, clienții au servit masa la lumina lumânărilor.

Francesco Cury, proprietarul Racines, a declarat că ideea ar putea fi interpretată ca o întoarcere la viața trăită în peșteră. Bucătarii au pregătit mai multe feluri de mâncare care necesită pregătirea pe grătar pentru doar câteva secunde. În meniu au fost incluse focaccia pregătită la cuptorul cu lemne, ton alb, carne de porc la grătar cu fasole, iar la desert cremă de ricotta cu dulceață de dovleac și fistic. Clienții au fost serviți în special cu antreuri reci.

Cina a fost organizată săptămâna trecută, în cadrul inițiativei “Bruxelles în întuneric”, la care au participat aproximativ 50 de invitați și care a implicat mai multe restaurante.

În ciuda atmosferei romantice create de lumânările de pe mese, această experiență unică este un semnal pentru situația în care se vor afla clienții mult mai des dacă facturile la energie continuă să crească.

“Oamenii văd creșteri de preț cu 30% până la 40% în supermarket. Iar noi, proprietarii de restaurante, cumpărăm aceeași materie primă, aceleași produse. Deci ce facem? Creștem prețurile. Dar pe deasupra vine și prețul gazului și al electricității. Ne putem face treaba fără surse de energie? Răspunsul este nu. Trebuie să ne gândim puțin mai mult, iar societatea trebuie să realizeze cât de critică este situația”, a spus Francesco Cury.

“Suntem într-un moment în care trebuie să alegem între a fi cald acasă sau a lua masa în oraș. Este complicat să găsești echilibrul în situația asta. Ne gândim la asta zilnic. Sunt obiceiuri care trebuie schimbate, pe care încercăm să le schimbăm oricum – chiar dacă nu este întotdeauna ușor”, a spus Stephane Lepla, care a participat la evenimentul de la Bruxelles alături de iubita sa. 

Inflația din zona euro a atins un nivel record în septembrie, potrivit datelor publicate vineri, 30 septembrie, deoarece consecințele războiului din Ucraina continuă să afecteze economiile europene. (sursa)

Articolul precedentSpionaj Gazprom în România. Președintele Serbiei, după perchezițiile la NIS Petrol: Nu are de-a face cu noi, sunt mai mult ruși
Articolul următorPSD Bihor cere Prefecturii verificări la Primăria Oradea!