Conform unui comunicat de presă primit la redacție, Serviciul de Ambulanță Județean Bihor a implementat proiectul de investiții pentru instalarea unei Centrale fotovoltaice în vederea optimizării consumului de energie electrică, proiect finanțat de către Ministerul Sănătății.  

Obiectivul general al acestei investiții a fost de la bun început dorința de eficientizare a consumului de energie electrică din cadrul stației centrale Oradea, SAJ Bihor devenind astfel primul serviciu de ambulanță din țară cu o centrală cu panouri fotovoltaice.

Din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, centrala este amplasată pe acoperișurile clădirilor, intinsă pe o suprafață de aproximativ 665 m², fiind montate nu mai puțin de 250 de panouri, dispuse de la Est la Vest, având o putere instalată în panouri de 140 kWp și o putere instalată în invertoare de 140 kW. Raportat în cifre, la nivelul județului Bihor, consumul de curent anual se ridică la 280 MW (raportat la anul 2022) pentru toate substațiile de la nivelul SAJ Bihor, iar centrala fotovoltaică va produce anual 140,73 MW, acoperind astfel jumătate din consumul celor 11 substații din cadrul SAJ Bihor.

Investiția s-a ridicat la 859.000 lei, plus 5% TVA, finanțată în întregime din bugetul Ministerului Sănătății, primind ordinul de începere a lucrărilor la 29 mai 2023, iar procesul-verbal de recepție a lucrărilor a fost semnat la 17 iulie 2023. Începând cu 25 septembrie 2023, SAJ Bihor a finalizat și ultima etapa a acestei investiții, devenind prosumator!

Ambulața Bihor aduce mulțumiri ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, precum și senatorului bihorean Florian Bodog – fost ministru al Sănătății și medicului Aurel Mohan, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, pentru sprijinul acordat.

Articolul precedentDe la cititori. Un medic orădean pleacă la Cluj: ‘Oradea este condamnată, din păcate, să rămână la statutul de orășel de provincie, fără un viitor de dezvoltare’
Articolul următor„Zele, ai curaj să te întâlnești cu mine?” Șoșoacă amenință că va face circ la discursul lui Zelenski din Parlament