Autoritățile vor să mărească salariul minim în construcții la 4.500 lei, conform unui proiect de Ordonanță de urgență. Legat de aplicare, documentul prevede ca intră în vigoare de la data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial.

Așadar, dacă se va publica în septembrie, se va aplica din octombrie. De asemenea, dacă apare în octombrie, se va aplica din noiembrie. Rămâne de văzut.

Proiect OUG creștere salariu minim constructii– click pentru a deschide

Precizăm că în acest moment aceștia nu plătesc impozitul pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II. Totuși, prin legea pe care își va asuma guvernul Ciolacu răspunderea, vor plăti CASS (sănătatea), pentru că oricum beneficiază de ea. Deci vor fi scutiți doar de impozit pe venit.

Așadar, în acest moment angajații din acest sector au un salariu minim de 4.000 lei, ceea ce înseamnă că primesc 2.750 lei în mână.

Având în vedere modificările fiscale din sector (care au aceeași prevedere cu data de 1 a lunii următoare), precum și proiectul de OUG, salariul minim brut pe construcții va urca la 4.500 lei, ceea ce ar însemna un salariu net de 2.925 lei.

Din această majorare, statul va câștiga 81,5 milioane lei în 2023 și 511,1 milioane lei în 2024, conform notei de fundamentare, dar menționăm că în analiza impactului bugetar nu este inclusă și reintroducerea CASS.

Salariul minim va urca la 3.300 lei brut / Ce salariu net vor primi cei care sunt plătiți astfel

Guvernul mai are în vedere și creșterea salariului minim clasic, adică pentru ceilalți angajați, la 3.300 lei, de la 3.000 de lei.

Precizâm că până la finalul anului există în vigoare o prevedere prin care 200 lei nu sunt taxați.

Așadar, cei plătiți astfel vor primi în mână 2.079 lei (net) din octombrie 2023.

În acest moment, netul se ridică la 1.898 lei.

Ce se întâmplă cu salariații din agricultură și industria alimentară

În agricultură și industria alimentară urcă salariul minim brut la 3.300 lei dar aici lucrurile sunt puțin diferite. Lor li se aplică facilitățile pe modelul construcțiilor.

Așadar, nu au de-a face cu cei 200 lei netaxați.

Cum se reduc facilitățile, în sensul că vor fi exceptați doar de la impozitul pe venit, salariul net ar fi de 2.145 lei, de la 2.062 lei în prezent. (HotNews.ro)

Articolul precedentCum poți scăpa mai repede de grăsimea de pe burtă cu o ‘simplă’ schimbare a stilului de viață
Articolul următorPeste 95% din NFT-uri nu mai au nicio valoare, potrivit unui studiu