Un ciclon a lovit România şi a adus temperaturi apropiate de pragul de îngheţ în toată ţara. În zonele montane a nins şi s-a depus un strat consistent de zăpadă. Meteorologii spun că e un val de frig normal care ne anunţă că suntem totuşi aproape de jumătatea lunii noiembrie. 

Localnicii din Harghita Băi s-au trezit cu străzile acoperite cu zăpadă şi cu maşinile îngheţate bocnă.

Bătrân:Am avut noroc că în octombrie nu a fost aşa timp rău şi n-am pus foc, dar începând din noiembrie deja am pus foc.

Femeie: Aici la Harghita se apropie iarna, vedeţi?

Obişnuiţi cu iernile grele, localnicii spun că era cazul ca vremea să fie mai apropiată de luna din calendar.

Localnică:Aseară a început să ningă, ne-am bucurat foarte mult, am aşteptat foarte mult zăpada, sperăm că va rămâne aşa până la Crăciun.

Peisaj asemănător şi în județul Maramureș. Vremea s-a răcit drastic, iar temperaturile scăzute de peste noapte au transformat precipitaţiile în ninsoare. Pârtia olimpică din Borșa este complet albă, stratul de zăpadă măsurând deja 10cm.

Şi în zona montană Rânca a nins noaptea trecută. În Munţii Retezat, la cota 2000, s-a depus un strat consistent. La prima oră a dimineţii, temperaturile resimţite erau de minus 11 grade la Vârful Omu, minus 8 la Bâlea şi minus 7 în Ceahlău.

În Gorj, cei care au vrut să plece la serviciu cu maşina au fost nevoiţi mai întâi să o cureţe. La fel de frig a fost în Banat dar şi în Capitală. Dacă temperaturile sunt normale pentru această perioadă, un fenomen mai puţin obişnuit în noiembrie la noi în ţară a avut şoc în Sângeorgiu de Mureş.

Locuitorii de aici au surprins pe cer o formațiune noroasă ce pare să semene cu o tornadă. Nu s-au înregistrat însă victime sau pagube. Vecinii de la sud de Dunăre însă au avut în weekend parte de vreme extremă. Nu mai puţin de 4 furtuni puternice au lovit regiuni aproape de graniţa cu România. La câţiva zeci de kilometri de Giurgiu Ruse, cel puţin 150 de case au rămas fără acoperişuri.

La noi în ţară, ploile şi ninsorile iau o pauză până sâmbătă.

Simona Căpşună, meteorolog Observator: Atunci, un nou ciclon, de data aceasta venit dinspre Marea Mediterană, va traversa zona României. Va ploua în cea mai mare parte a ţării, în sud vor fi averse de vară cu tunete şi fulgere, dar la munte va ninge în majoritatea masivelor.

Duminică revine vremea însorită, dar va fi frig, iar vântul va sufla cu putere. (sursa)

Articolul precedentCătăniciu: Nu poți protesta “pentru salarii și dreptate”, atentând la sănătate!
Articolul următorBNR: Rata inflației a scăzut pe fondul ieftinirii alimentelor și a prețului la energie (INFORMAȚII DETALIATE)