Cardul european pentru dizabilitate le permite titularilor acces gratuit sau subvenționat la muzee, teatre sau diferite activități sportive, inclusiv în străinătate.

Cardul funcționează în opt state membre, dar urmează să fie extins la nivelul Uniunii Europene.

Mihai Bursuc, consilier juridic la Consiliul Național al Disabilităților: „În România, pe baza lui am avut acces la Muzeul de Istorie, la un meci de fotbal. Nu mai trebuie să dovedim că avem o dizabilitate, vrem o prioritatizare la aeroport, știm că nu ne mai întreabă nimeni „ai sau nu ai o dizabilitate?””.

Cardul reprezintă o dovadă a statutului de persoană cu dizabilități, iar titularii pot circula liber în Uniunea Europeană.

Pentru moment este valabil în România, Italia, Belgia, Slovenia, Cipru, Estonia, Finlanda și Malta. Autoritățile au în plan să extindă proiectul la nivelul statelor membre, alături de un card european de parcare.

Mihai Bursuc, consilier juridic la Consiliul Național al Disabilităților: „Dizabilitatea mea din România nu diferă de dizabilitatea unei persoane din alt stat”.

La noi, documentul nu este recunoscut în toate localitățile.

Romi Mihăescu, președinte ANPDPD: „Există transport gratuit doar acolo unde muncipalitățile au acces la aceste facilități ale cardului, în București este și în Ilfov este pe transportul urban între localități. Au fost tipărite un număr de 21.000 de carduri, în acest an până la această dată sunt tipărite aproximativ 1.200 de carduri”.

În România sunt înregistrate aproape un milion de persoane cu dizabilități. Pentru a intra în posesia cardului, cei interesați trebuie să completeze o cerere disponibilă pe dizab.eurocard.gov.ro alături de o fotografie tip buletin sau să meargă la direcțiile de asistență socială. Cardul va fi emis în 30 de zile de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentFermierii protestează la Bruxelles cu balegă și cauciucuri în flăcări. Instituțiile UE, protejate cu sârmă ghimpată și tunuri cu apă
Articolul următorPrognoza meteo pe 2 săptămâni: ce ne așteaptă după căldura anormală. Când se schimbă vremea radical