Termenul pentru cererea de rezidență în Marea Britanie a cetățenilor Uniunii Europene expiră pe 30 iunie 2021. Până acum 5,6 milioane de cetățeni UE, dintre care peste 900.000 de români au solicitat acest statut. Ce se întâmplă de acum încolo?

Deși termenul de depunere a cererilor pentru rezidență post-Brexit expiră pe 30 iunie 2021, nu se va produce totuși o schimbare bruscă în situația cetățenilor UE din UK. Consulul României la Manchester, Andreea Berechet, a explicat într-un interviu la RFI ce se întâmplă de acum încolo.

Andreea Berechet: Statutul oamenilor de aici nu se va schimba, ce se așteaptă însă de la cetățenii europeni este o mult mai mare responsabilitate, pentru că fiecare va deveni administratorul propriului statut.

Va fi necesar să dovedească faptul că se află legal în Marea Britanie, atunci când își schimbă locul de muncă, atunci când accesează anumite servicii, atunci când își deschid un cont bancar.

Acest lucru înseamnă practic că toți cei care locuiesc aici în Marea Britanie vor trebui să învețe cum se actualizează acest stat cu orice act de identitate pe care-l obțin în plus și cum pot să-și dovedească acest statut. Procedura nu este complicată, se poate face pe site-ul guvernului britanic, www.gov.uk. (sursa)

Interviul complet pe RFI

Articolul precedentPlatforma de unde se poate descărca certificatul digital COVID se lansează mâine. Cum se obține pașaportul COVID
Articolul următorCe ne așteaptă de la 1 iulie: scumpiri la energie și gaze, coplata în spitale private