Cu multe lucruri bune, și cu rele pe care ne luptăm să le corectăm – și le vom corecta, Oradea, Bihorul și România înseamnă ACASĂ.

După mai mulți ani de așteptare și incertitudini, Camera Comunelor din Parlamentul Britanic și-a dat, în sfârșit, în această săptămână, votul pentru acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană – în varianta re-negociată de actualul premier Boris Johnson, după trei încercări eșuate ale fostului premier, Theresa May. Vă reamintim că în urma alegerilor din 12 Decembrie anul trecut, Conservatorii britanici i-au spulberat la urne pe Laburiști, asigurându-și o majoritate confortabilă în Parlament (Camera Comunelor) de 80 de voturi – cea mai mare victorie a Conservatorilor din 1987!

Astfel, Marea Britanie va părăsi – de drept, Uniunea Europeană la 31 Ianuarie 2020, dată de la care începe așa-numita perioadă de tranziție, în care Marea Britanie și UE vor negocia, până la finalul anului, termenii viitoarei relații dintre cele două părți. De facto, Marea Britanie va contribui la bugetul UE și va respecta legislația UE pe parcursul întregului an. Dacă, până la finalul anului, cele două părți nu vor ajunge la o înțelegere (oricum, parțială – dat fiind că negocierile complete vor dura ani de zile), situația va deveni, iarăși, complicată… Totuși, în acest moment, este foarte probabil ca acordul să primească și girul Camerei Lorzilor și să fie promulgat de Regină.

Pentru cei aproape jumătate de milion de români rezidenți în Regatul Unit (estimări oficiale din 2018), această situație aduce totuși un plus de claritate. Precizăm că regulile post-Brexit aplicate românilor din Marea Britanie sunt valabile pentru toți ceilalți cetățeni europeni rezidenți în Marea Britanie.

ÎNAINTE DE A CITI MAI DEPARTE, NU UITAȚI CĂ AVEȚI ÎNTOTDEAUNA OPȚIUNEA DE A REVENI ACASĂ!

Înregistrarea statutului de rezident (sursa: MAE)

Guvernul britanic, a început demersurile în vederea operaționalizării unei scheme de înregistrare (EU Settlement Scheme) a statutului (settled si pre-settled) cetățenilor UE post-Brexit. Scopul schemei este de a asigura drepturile cetățenilor europeni de a continua să locuiască și să muncească în Marea Britanie post-Brexit. Noul sistem de înregistrare a devenit operațional pentru publicul larg la data de 30 Martie 2019, iar cetățenii europeni vor putea să aplice până în data de 30 Iunie 2021 (în cazul unui acord UE – UK), respectiv 31 Decembrie 2020 (în lipsa unui acord UK – UE). Ca urmare, cetățenii europeni care doresc să continue să locuiască în Marea Britanie după data de 31 Decembrie 2020, trebuie să aplice pentru EU Settlement Scheme.

Există 2 tipuri de statut pentru cetățenii europeni, care se raportează la perioada de ședere continuă petrecută în Marea Britanie, în funcție de care se va determina statutul dumneavoastră:

 1. Statutul de settled (Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mullt, vor fi eligibili pentru Settled Status. Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status)

Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. Dacă primiți Pre-Settled Status, veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care vă va acorda timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obține Settled Status. Daca obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent: dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, dupa cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care NU va fi acordat automat.

Perioada de implementare

Perioada de implementare începe la data retragerii Marii Britanii din UE, și se va încheia în data de 31 decembrie 2020. Pe durata perioadei de tranziție, drepturile cetăţenilor europeni  vor fi neschimbate, garantate şi protejate, cu condiția să se fi stabilit în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020. (Atenție: În scenariul ‘No Deal’, NU va exista periodă de implementare!).

Care este procesul de aplicare pentru noul statut de resident (Eu Settlement Scheme)?

  • Noul statut le va permite cetățenilor UE care se află în prezent pe teritoriul Marii Britanii sau care vor sosi înainte de data de 31 Decembrie 2020, să locuiască și să lucreze în Marea Britanie post-Brexit.
  • Cetățenii europeni și membrii familiilor acestora (inclusiv membrii de familie non-UE) care sosesc în Marea Britanie nu mai târziu de data de 31 Decembrie 2020,  vor trebui să solicite noul statut de resident (settled sau pre-settled), în Marea Britanie ca o precondiție legală în funcție de circumstanțe.
  • Membrii familiei pot include: soți sau parteneri civili, parteneri de viață, copii, nepoți sau strănepoți cu varsta  până la 21 de ani, persoane sub tutelă/ aflate în grija cetățeanului EU resident, cu vârsta de peste 21 de ani; părinți, bunici sau străbunici sub tutelă/ aflați în grija cetățeanului EU.
  • Copiii născuți unui părinte care a obținut statutul Settled vor obține cetățenia britanică automat, iar copiii născuți unui părinte care a obținut statutul Pre-Settled vor fi eligibili pentru statutul Pre-Settled în mod automat.
  • În aplicațiile pentru noul statut va trebui să furnizați informații generale despre dumneavoastră, nume, adresă, număr pașaport și NINo pentru a dovedi rezidența.
  • Va trebui să declarați istoricul infracțional – mentionăm că doar istoricul infracțional serios și/sau persistent vă va afecta aplicația.
  • Aplicația este GRATUITĂ pentru toate persoanele care doresc să obțină noul statut de rezident. Persoanele care deja au aplicat înainte de 30 Martie 2019, vor fi elegibile pentru rambursare.

Implicațiile scenariului ”No Deal’

În cazul scenariului ‘No Deal’ nu va mai exista o perioadă de implementare. Doar persoanele care se vor afla pe teritoriul Marii Britanii înainte de ziua Brexit (actualmente 31.01.2020) vor putea aplica, până la data de 31 Decembrie 2020, pentru noul statut.

Membrii apropiați ai familiei cetățenilor europeni (copii, soți, parteneri, bunici), vor putea să li se alăture în Marea Britanie post-Brexit, până în data de 29 Martie 2022, cu condiția ca cetățeanul european să dețină statut (pre)Settled și relația cu membrul de familie să fi existat deja înainte de ziua Brexit și a avut continuitate.

PRECIZĂRI

Un număr de 388.600 de cetățeni români din Marea Britanie au depus, până la data de 31 Octombrie 2019, solicitări de înregistrare pentru a primi statutul de rezident în cadrul procedurii EU Settlement Status (EUSS).
Conform celor mai recente statistici ale Home Office, publicate la 14.11.2019, 2.4 milioane de cetățeni UE au solicitat noul statut de rezident până la sfărșitul lunii Octombrie 2019.

NU UITAȚI: AVEȚI ÎNTOTDEAUNA OPȚIUNEA DE A REVENI ACASĂ!

Articolul precedentÎn sfârșit! 8 noi rute de zbor de la 20 de euro.
Articolul următorFără egalitatea de gen, întreaga națiune suferă. Mesaj la început de an