Pagubele economice provocate de corupție în Austria sunt estimate la peste 15 miliarde de euro în 2021, potrivit unei analize efectuate de Friedrich Schneider, profesor la Universitatea Johannes Keppler din Linz, citată de publicația Kurier. Pagubele cresc în fiecare an. Pentru a contracara acest lucru, sunt necesare măsuri politice, cum ar fi o mai bună protecție a denunțătorilor și sancțiuni mai severe, a declarat Schneider pentru APA.

Potrivit lui Schneider, corupția are mai multe consecințe majore care afectează în mod negativ o economie. Dacă cel mai bun ofertant nu are șansa de a participa la licitație, statul pierde venituri fiscale sau se cheltuiește o sumă inutil de mare de bani publici.

Pe de altă parte, productivitatea este redusă, deoarece sunt eliminate companiile care nu primesc o șansă în contractele publice (sau private) din cauza activităților de mituire ale concurenților lor. Corupția înrăutățește, de asemenea, calitatea instituțiilor statului.

Potrivit lui Schneider, produsul intern brut al Austriei a pierdut 12 miliarde de euro în 2016, 12,8 miliarde de euro în 2017, 11,9 miliarde de euro în 2018, 13,5 miliarde de euro în 2019, 14,4 miliarde de euro în 2020 și 15,2 miliarde de euro în 2021.

În Germania, prejudiciul economic în 2020 a fost de 221,2 miliarde de euro, iar în 2021 de 234,1 miliarde de euro, potrivit lui Schneider. Pentru ansamblul celor 27 de țări ale UE, el calculează pagube de 938 de miliarde de euro în 2020 și de 1.011,5 miliarde de euro în 2021.

Măsurarea precisă a corupției unei țări este dificilă deoarece trebuie să te bazezi pe sondaje, a recunoscut Schneider. În acest caz, cel mai des sunt folosite datele de la Transparency International, în al cărui ultim clasament Austria s-a clasat pe locul 13 din 180 de țări analizate.

Pentru a combate corupția sunt necesare măsuri concrete. Schneider recomandă o mai mare transparență a achizițiilor publice prin introducerea unui registru al achizițiilor publice, interzicerea achizițiilor publice timp de trei până la cinci ani pentru companiile condamnate implicate în acte de corupție, o mai bună protecție a denunțătorilor, obligația de a dezvălui subvențiile de peste 10.000 de euro, pedepse mai severe pentru corupți. (sursa)

Articolul precedentIoan Mang: Despre Schengen și eșecul dreptei
Articolul următorPeste 5.000 de solicitări din partea persoanelor care doresc să beneficieze de sprijinul financiar de la stat pentru procedurile de fertilizare in vitro