Guvernul României a aprobat majorarea amenzilor pentru cei care nu își curăță terenurile de ambrozie. Proprietarii de terenuri vor fi obligați să curețe terenurile de două ori pe an.

Ambrozia vă poate aduce amenzi mari. Normele metodologice ale Legii 62/2018, privind combaterea ambroziei, au fost modificate de Guvernul României. În ședința de Guvern de azi, joi, 28 ianuarie, a fost aprobată o ordonanță de urgență de modificare a legii.

În expunerea de motive se arată că prin noile modificări, vor fi simplificate procedurile de control la fața locului. De asemenea, amenzile pentru cei care nu își curăță terenurile de ambrozie, pot fi de maxim 20.000 de lei. Cu alte cuvinte, ambrozia vă poate aduce amenzi mari.

Pentru combaterea ambroziei, primarii pot dispune controale în teren. Cei abilitați să deruleze aceste controale sunt angajații desemnați de primar, polițiștii locali sau comisarii Gărzii de Mediu.

Guvernul României a mai decis și eficientizarea procesului de informare şi conştientizare prin mass-media, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acesteia.

„Prelungirea perioadei privind al doilea control asupra terenurilor infestate, în intervalul 6 iulie-31 octombrie, al fiecărui an. Verificarea autorităţilor administraţiei publice locale care nu aplică măsurile de control prevăzute de lege, de către o comisie stabilită prin Ordin al Prefectului, care are competenţa de a sancţiona nerespectarea dispoziţiilor legale. Creşterea nivelului de sancţionare cu amenzi de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea buruienii ambrozia”, sunt câteva dintre modificările aduse legii care combate ambrozia.

Amenzi mari pentru ambrozie

Specialiștii de la Ministerul Sănătății susțin că ambrozia produce mari cantități de polen, începând cu mijlocul lunii iulie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari. De aceea medicii recomandă evitarea expunerii la polenul de ambrozie.

În prezent, medicii alergologi apreciază că din populația activă, de nouă milioane de oameni, aproximativ cinci la sută prezintă diferite alergii la ambrozie. Aceste alergii se manifestă prin rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

„Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă. Asta indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge șase milioane de persoane, majoritatea din vestul țării. Celelalte regiuni fiind mai puțin afectate”, arată cei de la Ministerul Sănătății. (sursa)

Articolul precedentPatriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a vaccinat anti-COVID-19
Articolul următorRomânia, pe locul 81 din 98 de țări analizate, într-un top al celor mai eficiente răspunsuri la pandemie