Clasamentul realizat de think-tank-ul australian Lowy Institute pe baza a șase criterii, inclusiv numărul de cazuri, de decese și de teste, raportat la populație, stabilește că Noua Zeelandă a avut cea mai bună strategie COVID, în vreme ce Brazilia, cea mai slabă.

Din 98 de țări analizate de think tank-ul australian, care a încercat să stabilească un top al celor mai eficiente răspunsuri la pandemia COVID, România se situează pe locul 81, după cele mai multe state UE.

Bulgaria se află, spre exemplu, pe locul 67, Polonia pe 65, în vreme ce aproape de vârful clasamentului stau Cipru, pe 5 și Letonia pe 9. Suedia ocupă locul 37 în clasament, iar Germania este doar pe 55.

România este depășită și de state din regiunea Asia-Pacific, din Orientul Mijlociu sau de unele din Africa.

Pe primul loc în acest top de situează, fără prea mari surprize, Noua Zeelandă, urmată de Vietnam, Taiwan, Thailanda.

Aproape toate aceste state au folosit o strategie bazată pe lockdown-uri și campanii eficiente de testare, scrie AFP.

Pe ultimul loc se poziționează Brazilia, unde au murit deja în jur de 218.000 de oameni, un bilanț depășit doar de cel al SUA. Statele Unite ocupă și ele un loc foarte slab – 94, undeva în plutonul țărilor din America de Sud. Ambele țări erau conduse anul trecut de lideri populiști, care au minimalizat amenințarea COVID, au ridiculizat purtarea măștii și s-au opus lockdown-urilor, scrie AFP.

China nu a fost inclusă în clasament, din cauza lipsei datelor publice privind testarea, spun autorii topului.

Cele mai performante regiuni

Deși pandemia a început în China, țările din regiunea Asia-Pacific au reușit, în medie, să ofere cel mai bun răspuns în încercarea de a controla virusul.

Inițial copleșită de pandemie, Europa a reușit să își îmbunătățească în timp răspunsul, după care a cedat iarăși, în fața celui de-al doilea val epidemic.

Totuși, scorul mediul al Europei (51) o situează pe locul doi, după Asia-Pacific (58,2), în topul regiunilor de pe glob.

Regiunea cu cel mai slab răspuns a fost cea a Americilor (33,8) din cauza rezultatelor slabe obținute de SUA și de multe țări sud-americane.

Dictaturile sau democrațiile?

Clasamentul realizat de think-tank-ul australian nu oferă un răspuns clar la întrebarea ”ce regimuri au fost mai eficiente în combaterea COVID: cele autoritare sau democrațiile?”.

Citeşte întreaga ştire: România, pe locul 81 din 98 de țări analizate, într-un top al celor mai eficiente răspunsuri la pandemie. Cele mai bune și cele mai slabe strategii

Articolul precedentAmbrozia poate aduce amenzi mari. Trebuie să curățați terenurile pe care crește această plantă
Articolul următorIncendiu cu patru morți la “Matei Balș”. Raed Arafat s-a enervat: Este revoltă în capul dumneavoastră!